De dierenambulance

Mamma kat was wel even komen kijken vanaf de schutting, maar daarna verdwenen. Ik had geen rust en maakte me zorgen over de kleintjes. Wat nu als moeder niet meer kwam en we morgen drie dode katjes zouden aantreffen?

Ik besloot de dierenambulance te bellen om advies. Die legden me een goed plan voor. Zij hebben trucs om de moederkat te vangen. Zij willen de katjes en de moeder opnemen, maar het liefst wel bij elkaar. Ik zei dat dit moeilijk zou worden, omdat moederpoes nergens te bekennen was. Geen probleem. Dan zouden zij de jonge katjes alvast meenemen en een vangkooi achterlaten voor moeder kat.

Binnen een half uur stond er een aardige vrijwilliger van de dierenambulance in onze achtertuin. Hij zag dat de jonkies er goed uitzagen en dat ze ongeveer 10 dagen oud waren. Pas na 10 dagen schijnen de oogjes open te gaan en deze hadden hun oogjes net open, twee katertjes en één poesje. Hij deed de diertjes in een leuk draagmandje met een dekentje erin. Hij zette de kooi neer waarin wij moeder poes zouden moeten vangen.

Het is een heel effectieve kooi, die vanzelf sluit als de kat er eenmaal in zit. Op de bodem van de kooi gooide hij wat voer van het merk Sheba. Ik had er weinig vertrouwen in dat de kat erin zou trappen en de kooi zou betreden. Ze kwam (als ze al zou komen) immers voor haar kinderen en niet voor een hap eten.

Maar jawel hoor. Het is nog geen 21 uur en we hebben mamma poes al in de kooi. We hebben er ook een deken bij gekregen om de kooi daarmee te verduisteren, zodat zij wat rustiger wordt. Ik moest direct de dierenambulance bellen als we de kat in de kooi hadden, wat ik natuurlijk gedaan heb.

Het zijn benauwde momenten voor deze arme mammie. Ze moet wachten tot ze wordt opgehaald. Ik hoor haar nog steeds morrelen om uit de kooi te komen.

Ah, terwijl ik dit schrijf hoor ik de bel. Dezelfde vrijwilliger komt de kooi met poes halen. Eenmaal bij de dierenambulance aangekomen, zal zij verenigd worden met haar kindjes en een groot hok krijgen met haar kindjes samen. Een soort ‘moederhotel’. Als de jonkies geen moederzorg meer nodig hebben, zal zij gesteriliseerd worden. Is ze tam geworden, dan wordt ze ergens geplaatst of gaat ze naar het asiel. Blijft ze bang en is ze niet te socialiseren, dan wordt ze teruggezet in de omgeving waar ze vandaan komt. Wie weet komen we haar dan tegen en dan zal ik zeker voer voor haar zetten in onze tuin.

De man zag dat mamma poes nog jong is, hooguit een jaar oud. Ze zit vol met teken. Nu wordt ze goed verzorgd en kan ze rustig in een groot hok verblijven met haar jongen.

Ik ben heel blij en opgelucht. Ik zal deze lieve mamma kat met haar mooi gezichtje missen en ook de kleintjes, maar wij konden ze niet verder verzorgen. Dus ik ben blij dat ze ‘van de straat zijn’ en nu verblijven in een veilig onderkomen.

2 gedachten over “De dierenambulance

  1. Wat heb je dat goed gedaan! en wat een opluchting dat moeder terugkwam en in de truc van de Sheba trapte!
    (Loki eet alleen maar Sheba, de rest is hem te min haha)
    Ik weet niet of ik deze link hier kan plaatsen: Stichting Kittenopvang in Purmerend. Vaak met verhalen vergelijkbaar met het jouwe en érg lieve filmpjes!
    https://www.facebook.com/KittenEnCo

  2. Kon er niet veel van bekijken, omdat ik geen facebook account meer heb. Maar ik ben ook blij dat ik de katjes heb laten weghalen. Ik was echt bang dat het zou betekenen dat moederkat misschien werd afgemaakt, maar de vrijwilliger heeft me gerustgesteld dat dit al lang niet meer gebeurt. Eigenlijk zou ik best naar de dierenopvang willen voor een bezoek aan de kattenfamilie. Maar ik weet dat de mensen van de dierenopvang het erg druk hebben en ik wil ze niet storen in hun werk. Dus bedwing ik mijn nieuwsgierigheid. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *