Bijkomen

Als ik terugkijk op mijn leven, dan ben ik blij dat veel van wat ik heb meegemaakt achter de rug is. Ik zou het niet graag nog een keer over doen. Wellicht zou ik een hoop kunnen vermijden met de ‘wijsheid’ die ik nu heb opgedaan en minder impulsief beslissingen nemen met ver reikende consequenties, zoals de twee eerdere huwelijken die ik ‘liet gebeuren’ in mijn leven. Maar alles gaat zoals het moet gaan en achteraf gezien ben ik heel gelukkig met hoe ik er uiteindelijk voor sta. Ik ben heel blij met mijn kinderen, die ik niet gehad zou hebben als ik niet met ‘die gek’ getrouwd was. Ik ben blij met mijn geloof dat invulling heeft gekregen in ‘de jas’ die mij het beste past. Hoewel ik merk dat ik steeds meer terugkeer tot het grondgevoel dat ik heb vanaf mijn kindertijd, de essentie van mijn geloof. Dit gevoel wordt samengevat door de overeenkomsten die er zijn tussen alle geloven. Uiteindelijk gaat het om de intentie waarmee ik dingen doe. De rituelen zijn er om mij te helpen, maar zijn geen hoofdzaak.
Ik ben heel blij met de tijd die ik nu mag doorbrengen met Ahmad. Hier en in Nederland. Hij is mijn beste vriend en allebei genieten we van de rust die is neergedaald na een stormachtig leven. Ook voor Ahmad was het leven een strijd, zij het anders dan voor mij. We zijn allebei aan het ‘bijkomen’.
Beiden zitten we nu in de luwte. Het grote werk is gedaan en we mogen rusten en doen waar we zin in hebben. Dat is een ongekende luxe. Ik weet dat dit niet het einde is. Er kan nog van alles gebeuren en het is niet gezegd dat dingen lang blijven zoals ze nu zijn.’ Panta rei, ouden menei’, was de lijfspreuk van wijlen mijn lieve broer Hans. ‘Alles stroomt en niets blijft.’ Goede en slechte gebeurtenissen wachten ons nog, zoals iedereen. Gelukkig weten we niet wat komen gaat. We kunnen alleen maar genieten van elke gezonde dag die we hebben zonder ellende en zorgen. Ook voor onze kinderen kunnen we alleen maar het beste wensen, evenals voor alle levende wezens. De toekomst is niet in onze hand. Ons gedrag van dag tot dag wel. En daar maken wij het beste van. We hebben het graag gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *