Autoloos

Vandaag gingen we naar het ITV-gebouw, gelegen op een industrieterrein in de nabijheid van Malaga, voor een autokeuring. Sowieso was mijn auto al aan een keuring toe. Normaal kon ik die jaarlijks hier in Spanje laten uitvoeren met mijn Nederlandse kenteken. We moesten er wel voor naar Marbella rijden (70 km), maar dan werd het resultaat van de keuring wel netjes direct door het keuringsbedrijf doorgeseind naar het RDW en dan konden we weer een jaar onbekommerd rijden. Ik vind het een goed iets dat autokeuringen hier niet gedaan worden door garages, die allerlei ‘mankementen’ kunnen constateren, die zij natuurlijk direct voor je willen repareren. Hier is bij een autokeuring geen sprake van belangenverstrengeling. Het wordt hier gedaan door onafhankelijke bedrijven die onder de hoede vallen van de Junta de Andalucía.
Dit jaar verloopt de keuring van mijn auto wat anders dan anders. Omdat de keuring dit keer een stap is in het proces van het overzetten van het Nederlandse kenteken naar een Spaans kenteken.
We gaan ruim op tijd op weg naar de keuring. Zoals altijd bij al onze autoritjes rijd ik heen en Ahmad terug. We zijn echt veel te vroeg, maar na bijna een uurtje wachten zijn we toch eindelijk aan de beurt. De auto is ok. Alles werkt…..Maar er is een ander GROOT probleem. Het identificatienummer van mijn auto dat op mijn autopapier staat komt niet overeen met het ID-nummer van mijn auto dat te lezen is achterin de motorkap! Mijn autopapieren kloppen niet en zijn ongeldig! En dat voor een auto die ik kocht bij een erkende Daihatsu-garage. Een auto die al 7 jaar geregistreerd staat op mijn naam bij het RDW onder het nummer dat op mijn papieren staat.
De monteurs of keurders weten niet wat ze hiermee aan moeten, maar zeker is dat ze met deze papieren die ik heb en het verschil dat bestaat tussen het identificatienummer en het geregistreerde nummer geen stap verder gaan zetten voor het omzetten van de nummerborden van de auto.
We moeten opnieuw wachten in het kantoor. We zitten er in totaal 3 uur. Dan krijgen we eindelijk een papier waarop staat dat we de auto is goedgekeurd, maar dat de papieren niet kloppen. Ze houden alle originelen van de autopapieren, die ze bewaren in een mapje en wij worden naar huis gestuurd met de opdracht dit probleem op te lossen.
Karamba!
Wat nerveus rijden we in de spits naar huis. ‘Laten we kijken of de gestoría nog open is,’ zeg ik. Gelukkig zijn ze open. Het meisje komt direct in actie. Ze scant het papier dat we van de ITV hebben gekregen en stuurt een mail met deze scan naar de mensen die dit hopelijk voor ons kunnen oplossen. Maar morgen zal er niets gedaan worden, want 1 mei is hier een vrije dag.
Tot dit hele probleem is opgelost mogen wij onze auto niet gebruiken. Dat staat ook op het papier van de ITV. Voorzichtig brengen we ons trouwe autootje naar huis, waar hij voorlopig in de garage blijft…….Dat wordt lopen en met de bus reizen…..

2 gedachten over “Autoloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *