Alles wordt anders….

……Voor iedereen. Tenzij het hele virus verdwijnt of mensen met succes ertegen kunnen worden ingeënt en alles weer ´normaal´ wordt. Maar dan komt er misschien weer een nieuw virus. Sheikh Nazim, mijn grote leermeester (zijn mooie ziel is al enige jaren bij Allah) sprak al lang geleden over de komst van een virus dat zou komen en dat de hele wereld lam zou leggen. Hij zei toen al dat de mens zich zo sterk waant met al zijn kennis, maar dat een klein virusje alles kan doen veranderen en dat dit een keer zou gaan plaatsvinden.

De mens is al lange tijd bezig het natuurlijk evenwicht te verstoren. Niet alleen deze virus-uitbraak is een gevolg daarvan, maar ook de klimatologische verandering op de hele wereld. Nederland heeft nu bijvoorbeeld te kampen met droogte, terwijl het hier voldoende regent. Op ons terras hebben wij in de loop van de tijd dat we hier zijn een tiental dode bijen aangetroffen. Zorgwekkend, zoals het ontbreken van ook veel andere insecten, overal ter wereld. En ook andere dieren en de fauna zien we lijden. De variëteit in de natuur om ons heen neemt steeds meer af. Dieren en planten sterven uit of worden uitgeroeid door de mens.

Ahmad en ik waren gewend vier keer per jaar heen en weer te vliegen van Rotterdam naar Malaga. Nu hebben we het erover dat dit waarschijnlijk niet langer mogelijk laat staan wenselijk zal zijn in de toekomst. Ook wij hebben meegewerkt aan de grote vervuiling en verstoring van onze mooie natuur. Wij zijn er nog niet uit hoe we de toekomst tegemoet gaan. Het heen en weer reizen is schadelijk en brengt voor onszelf ook risico´s. Ahmad moet voor eventuele medische behandelingen en om zijn familie te zien in Spanje zijn en ik in Nederland.

Moge Allah, die ons hier heeft gebracht, ons de weg wijzen voor de toekomst. Waarschijnlijk zijn wij niet de enigen die staan voor een grote verandering en nog niet weten wat en hoe te gaan doen. Dat geldt zeker ook voor mensen die hun beroepsmatige bestaan vonden in het faciliteren van bijeenkomen van mensen, zoals restaurant- en caféhouders, uitbaters van theaters, bioscopen, festivals, vakantie-arangementen, etc.

Het ziet er naar uit dat we ´back to basic´ moeten gaan…..Ik vind dat helemaal o.k. Het punt is voor mij en Ahmad alleen dat hij zijn basis in Andalusië heeft en ik in Nederland. Zouden we ooit moeten kiezen waar permanent te verblijven?

Intussen geniet ik, bij gebrek aan een wandeling, van ons mooie uitzicht hier.

Ik word altijd blij als ik de paarden van ´los abuelos´ zie op de heuvel in de verte
gluren naar een buur, die kijkt naar zijn ´huerta´

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *