Al doende leert men

Omdat ik even moet wachten op de canvassen die besteld zijn houd ik me onledig met andere dingen. Ik keek naar de tekeningen die ik in het verleden maakte en die hier hangen. Ik zag zoveel fouten! Dus besloot ik er aan paar uit de lijst te halen en te reviseren.

De tekening die ik ooit van een jonge Ahmad maakte met zijn toen vijfjarige oudste dochter en hond verdiende bijvoorbeeld echt een grondige opknapbeurt. De tekening is nog steeds niet zoals ik zou willen, maar ik ben een stuk tevredener.

potlood

Al doende merkte ik dat ik nu een heel andere hand van tekenen heb dan een paar jaar geleden. Het krampachtige gaat steeds meer weg en ik zie steeds meer. Leuk!

Toevallig keek ik gisteren naar een documentaire op YouTube over Tjalf Sparnaay, de schilder die levensecht een gebakken ei schildert of sla in een kom. Een schilder die met fantastische precisie talloze onderwerpen schildert, die een verrassend frisse kijk op ogenschijnlijk alledaagse onderwerpen geeft. Deze man heeft geen schildersopleiding genoten, maar was aanvankelijk gymleraar. Hij leerde zichzelf schilderen door de kunst af te kijken van schilders die hij bewondert.

Zo een bescheiden iemand met zo een enorm talent en doorzettingsvermogen inspireert mij enorm. Intussen blijf ik op mijn manier wat klungelen in de marge. Maar tot mijn eigen genoegen leer ik wel steeds wat bij, Oefening baart kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *