Zwakke botten

Vandaag is het droog en niet meer zo winderig. Ik ga op de fiets de boodschappen halen die ik gisteren liet liggen bij de Jumbo. Van het meisje bij de kassa hoor ik dat de storing gisteren ongeveer 3 kwartier heeft geduurd. Mensen waren boos, vertelt ze. Ik zeg dat ik ervan geleerd heb dat ik voortaan altijd zorg dat ik naast mijn pinpas contant geld bij me heb.

Dan ga ik nog even naar de Lidl ernaast. Ik koop daar meer dan ik van plan was. Onder andere een drieliterfles olijfolie. Ik maak gebruik van alle aanbiedingen met de gedachte dat de olijfolie weleens heel duur kan gaan worden vanwege de enorme droogte in de landen rond de mediterranee.

Buiten staat dezelfde jongeman als gisteren om geld te vragen. ‘Ik gaf jou gisteren al wat,’ zeg ik. ‘Ja toch,’ antwoordt de jongen lachend. Dan vraag ik hem op de man af wat er met hem ‘aan de hand is’ dat hij hier zo staat. Hij is daar niet door verrast, maar antwoordt me gewoon. Hij vertelt dat hij niet mag werken, omdat hij zwakke botten heeft. Het enige wat hij wel mag doen is een dagbesteding, maar daar vindt hij niks aan. ‘Zwakke botten,’ zeg ik. ‘Dat heb ik ook. Maar het is in de regel een oude mensenkwaal en jij bent nog jong. Heb jij ook gebrek aan vitamine D en calcium?’ ‘Ja, precies,’ zegt de getinte jongen. Hij heeft wel een huis. Althans hij woont met meerdere anderen in een gebouw en wacht tot hij een huis krijgt. Hij krijgt een uitkering van 300 per maand. Maar dat is zo weinig, klaagt hij. ‘Ik wil uitgaan en chillen en dat kan ik niet,’ lacht hij. ‘Weet je dat ik soms gewoon in vuilnisbakken loop te zoeken naar blikjes?’ ‘Dat is niet zo gek,’ vind ik en dat beaamt hij dan. Heeft hij een opleiding? (mens, wat ben ik nieuwsgierig!) Ja, dat wel, elektro, maar die opleiding heeft hij niet afgemaakt. ‘Net als mijn zoon,’ lach ik. ‘Die heeft alleen VMBO theoretisch en daarna deed hij ook elektro wat hij nooit afmaakte. Maar nu werkt hij als verkoper en verdient daar veel geld mee zonder dat hij er zich lichamelijk voor hoeft in te spannen. Misschien kan jij dat ook. Jij kan aardig praten en als je ook nog goed kan luisteren naar wat mensen willen, dan kan je misschien wel telefonisch verkoper worden en zo je geld verdienen.’ Ik weet in mijn hart wel dat ik mijn voorstel waarschijnlijk geen gevolgen gaat hebben voor deze jongen. Noem het beroepsdeformatie. Voor mijn pensioen was mijn werk het activeren van mensen met een uitkering en een grote afstand tot de arbeidsmarkt en kennelijk komt mijn arbeidsethos nu even bovendrijven: een roepende in de woestijn.

We nemen hartelijk afscheid, nadat de jongen in de zon is gaan staan op mijn aanraden. Vitamine D, is goed voor zijn botten…..

3 gedachten over “Zwakke botten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *