Westland tuinbouwland

We wonen op het randje van Den Haag. Naast onze wijk strekt zich de Uithof uit en daarachter bevindt zich het Westland. Als je die kant op rijdt kom je verspreid liggende dorpen tegen, wijken met nieuw gebouwde landhuizen in rustige buurten maar vooral veel kassen. Er worden met name veel bloemen en planten gekweekt maar evengoed tomaten, druiven en andere eetbare gewassen.

We hadden gehoord dat er een tuincentrum moet zijn niet ver bij ons vandaan waar ze prachtige planten verkopen voor een niet al te hoge prijs. Ahmad zocht het op en kwam bij ene Bleker.

Ik rijd erheen, maar daar aangekomen zien we een man voor zijn kassen staan die bezig is met het snijden van snijbloemen. Hij vertelt me dat hij alleen snijbloemen verkoopt. Het tuincentrum dat ik zoek heet Lentekriebels en is een stuk verderop. Ik rijd verder en zodra we weer een grote kas zien zegt Ahmad: ‘Hier zal het zijn’. Ik parkeer de auto en we zien binnen veel planten in een verder uitgestorven ruimte. Hier is het dus ook niet. Ik steek de weg over waar een man op een ladder een hoge heg staat te snoeien. ‘Weet u waar hier in de buurt een tuincentrum is?’ Jazeker, dat is nog een stuk verderop. ‘Maar nu u er toch bent, waarom gaat u niet even kijken naar mijn kangoeroes.’ We lopen een stukje verder en zien dan achter een hek een grote wei met diverse kangoeroes. Twee hebben jonkies in hun buidel. Ik heb mijn camera niet bij me en maak door de spijlen van het hek met mijn mobiel een paar foto’s. De kangoeroes zijn schrikachtig en hoppen weg als ze mij zien klungelen met de telefoon. Wat een schattig gezicht.

Ik spreek de man weer even als we teruglopen. ‘Wat een aparte huisdieren. U vraagt geen intree.’ Nee. De man lacht een mooi gebit bloot. ‘Ik heb de centjes niet nodig. Ik heb mijn geld wel verdiend. Mijn hele leven heb ik gewerkt in de snijbloemen, samen met mijn vrouw.. En nu is het alleen maar genieten. Samen met mijn meissie op de racefiets uitstapjes maken. Hij gooit het loof dat hij geknipt heeft achter zich in de wei en dat wordt gegeten door zijn dieren. ‘Ze eten ook uit mijn hand.’

Na nog een verkeerde stop voor een andere kas, waar ook alleen snijbloemen worden verkocht, wijst een vriendelijk achtpaar ons de weg. Nog een klein stukje verder. En ja hoor, daar is het tuincentrum waar alleen planten worden verkocht en geen andere flauwekul dingetjes. De planten zijn heel goed verzorgd en staan er fris bij. We kopen er een stel. Ik neem me voor om vaker te gaan, want de prijs valt erg mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *