Voortplanting bij hyena’s

Terwijl ik bij ‘uitzending gemist’ me vooral onledig houd met series als vechtershart, nieuwe buren, celblok H en Utopia kijkt Ahmad bij voorkeur documentaires over dieren op Netflix.
Bovendien leest hij in één van alle kranten die hij bijhoudt ook dagelijks een stukje over de natuur. Daar vertelt hij dan wel eens wat over aan mij.
Vanmorgen trakteerde hij me tijdens het ontbijt op feiten over de voortplanting bij hyena’s. Van deze diersoort heeft zowel het mannetje als het vrouwtje een penis. Daarom dacht men in vroegere tijden dat de dieren tweeslachtig waren en dat man en vrouw jaarlijks van rol wisselden. Dus dat er beurtelings gepenetreerd en gebaard werd. Dat blijkt uiteraard niet waar te zijn. De mannetjes zijn en blijven mannetjes en de vrouwtjes eveneens, maar ze hebben uiterlijk dezelfde kenmerken, omdat de clitoris van het vrouwtje de omvang van een penis heeft. Het vrouwtje heeft daarnaast echter wel een gat, waaruit zij zowel plast als gepenetreerd kan worden. De baring geschiedt echter via de clitoris en dit is voor moeder en kind een ware martelgang. In veel gevallen overlijdt zowel moeder als jong tijdens de bevalling, met name als het een eerste nest is.
Ik ben echt in shock als ik dit verhaal aanhoor. Wat een ellende voor het hyenavrouwtje en haar jongen. Het roept bij mij ook vragen op. Waarom zoveel lijden tijdens de bevalling voor deze diersoort?
Mensen die diverse godsdiensten aanhangen geloven in de zondeval van Adam en Eva door het eten van de appel van de boom der kennis in het paradijs. Men beweert ook dat de pijn die vrouwen nu ervaren bij de bevalling een gevolg is van deze zondeval. Het zou een straf zijn voor de zonde die Eva lang geleden beging. Maar waarom is er dan bij dieren ook sprake van pijnlijke bevallingen en met name bij de hyena? Dat vraag ik me dan direct af.
En waarvoor dient de clitoris van de hyena die de grootte  heeft van een penis, als het deze alleen maar tijdens de bevalling door haar (zijn?) lengte en nauwheid de bevalling nog meer bemoeilijkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *