Vol goede moed het nieuwe jaar in.

Dat wens ik iedereen toe. Want gelukkig zijn of gezond zijn, dat heb je niet in de hand. Mijn oma placht te zeggen: ‘Je kunt het niet knippen met een schaartje.’ Daar bedoelde ze mee dat je in je leven niet de macht hebt om alle omstandigheden naar je hand te zetten. Onverwachte en onvoorziene dingen gebeuren, hoe je ook je best doet om zoveel mogelijk je leven te be├»nvloeden. Mijn oma was niet kerkelijk, misschien wel gelovig. Ze haalde een groot deel van haar levensfilosofie uit een klein, oud en beduimeld boekje, dat heette: ‘in harmonie met het oneindige’. Mijn moeder gaf dat boekje voor haar dood aan mij. Ik herkende veel van wat in dat boekje stond uit mijn eigen levensfilosofie. Veel van de wijsheden in dit boekje zijn universeel en te herkennen in het soefisme, boeddhisme en diverse┬átheologische en filosofische verhandelingen.
Eergisteren kwam ik erachter dat ik nu anders kijk naar mijn ongeluk en het zeer trage herstel daarvan. In het begin en tot eergisteren was ik vaak moedeloos en ongeduldig. Ik zag vooral wat ik nu niet kan en vergeleek dat voortdurend met hoe ik was voor het ongeluk. Dat sloeg me behoorlijk lam en ik kon me niet losrukken uit sombere gedachten over nu en mijn toekomst.
Hoe en waarom weet ik niet, maar eergisteren dus……na een goede nachtrust….zag ik mijn situatie ineens heel anders. Ik zag wat ik wel kan. Ik kan alweer in de keuken staan, met┬ásteun van het aanrecht heen en weer schuifelend. Ik kan koken en afwassen. Ik kan even gaan zitten om een stukje te schrijven of te rummikubben. Ik kan even gaan zitten om mijn vader te tekenen (of een poging daartoe). Ik kan lopen met 1 kruk of stok. En het zou beter kunnen worden dan het nu is met behulp van de oefeningen die ik meekrijg van de fysiotherapie. Ik doe in ieder geval mijn best. Maar ook nu is het leven voor mij niet slecht en er is al veel mogelijk.
Dus waarom ongeduldig zijn en alleen maar denken aan wat ik wil bereiken om me vervolgens rot te gaan voelen dat het nog niet zo ver is en misschien wel nooit helemaal ‘goed’ zal komen! Dat is mezelf en mijn omgeving pesten!┬á Nee dus! Ik kies ervoor om blij te zijn met wat ik nu al kan en te leven van dag tot dag.
Dat wens ik iedereen toe voor 2018. Meegaan met de ‘flow’, die het leven is. En daar op elk moment het beste van maken. Genieten van alles wat je┬áwel hebt!

4 gedachten over “Vol goede moed het nieuwe jaar in.

  1. Theo, dat is een lieve wens van jou. Dank daarvoor. Ik durf niet te denken over knippen maar mijn wensen. Wil proberen tevreden te blijven met hoe de dingrn gssn.. Wens jou ook alle goeds. Dat je gezond mag zijn en omromhd door liefde en vriendschap..

  2. Jeanne, jij bent weer dapper waar ik dat niet ben. Ik zie mezelf niet in mijn eentje rijden over een drukke 10 baans weg in Amerika. Jij inspireert mij ook. Zoals met het idee om een weblog te gaan bijhouden. Enthousiasme voor fotografie (En in mijn geval ook filmpjes, enz. Ôś║

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *