Vegetarische stoofpot van zwarte ogen bonen en groenten

Vandaag geen stukje van de ‘el Andaluz’, de verteller. Hij had het druk, omdat het zijn beurt was om te koken en hij is daarbij nog bezig met een glas in lood schemerlamp.Ik heb zelf geen nieuws, behalve dat ik weer boodschappen heb gedaan en dat ik gisteren mijn vertaling van ‘Andalusië als moederland’ heb afgekregen en al eenmaal helemaal heb doorgelezen en nagekeken. Het boek is nu bij Ahmad om na te kijken. Hij kan het met de vertaalmachine van ‘Vertalen Nu’ in zijn eigen taal nalezen en dan controleren of ik alles wat hij wilde zeggen wel begrepen heb. Want ik heb het politieke en geschiedkundige inzicht van een pinda. Ik heb 0,0 verstand van politiek, geschiedenis en geldzaken.

Om toch weer wat leuks en mogelijk interessants te delen heb ik hier het recept van het gerecht dat hij vandaag maakte. Ik moet zeggen dat ik steeds meer neig naar het genieten van gerechten zonder vlees. Zelf ben ik iemand, die tot op heden weinig recepten van vleesloze gerechten kende. Ik ben gewend Pakistaans/Afghaans eten te bereiden en die keuken bevat veel vleesgerechten. Evenals de Indonesich/Javaanse keuken en de paar Nederlandse schotels die ik ken.

Vegetarische stoofschotel van zwarte oog bonen

Ingrediënten: vijf handen vol zwarte ogen bonen, een stuk pompoen, een rode puntpaprika, een stuk winterwortel, een handvol sperciebonen, een paar tenen knoflook, een hele bol knoflook ongeschild, een stuk knolselderie, 3 laurierblaadjes, een paar kruidnagels, zoete paprikapoeder, chilipoeder, gemalen komijn, zout, olijfolie.

Bereiding

Zet de zwarte ogen bonen een dag van te voren in een ruime hoeveelheid warm water met wat zout te week.

Een dag later: Pel drie tenen knoflook een snipper deze in kleine stukjes, was de rode paprika en ontdoe deze van de zaadjes en zaadlijsten en snijdt deze ook in stukjes, schil de ui en snipper deze ook in kleine stukjes.

Fruit de knoflook in olijfolie tot deze goudbruin ziet en voeg dan de ui toe, laat de ui fruiten tot deze lichtbruin meekleurt en doe daarbij de in stukjes gesneden rode paprika. Fruit de rode paprika enkele minuten mee en voeg dan een theelepel zoete paprika toe. Laat heel even meefruiten, maar het mag niet verbranden.

Voeg dan ruim water toe (eventueel voorgekookt) en doe daarbij de geweekte bonen. Snijdt het stuk pompoen, ontdaan van de schil in stukjes en voeg deze toe, eveneens een stuk peen, in stukjes gesneden en de spercieboontjes, gewassen en in stukjes gesneden. Voeg voor de maak een stuk knolselderie toe, waarin je een paar kruidnagels hebt geprikt. Voeg ook een hele bol knoflook toe met schil en al (nadat je eerst de los zittende schilletjes hebt verwijderd en de bol hebt gewassen). Voeg de laurierblaadjes toe. Voeg zout naar smaak toe en een beetjes chilipoeder en ook een halve theelepel komijnpoeder. Laat alles, eenmaal aan de kook, op een zacht vuur gaar pruttelen. Reken erop dat deze stoofschotel wel anderhalf uur moet pruttelen op zacht vuur om de bonen goed gaar te krijgen.

Opdienen met stokbrood dat even in de oven is gezet voor een knapperige beet.

Ik verzeker je dat je smult van dit simpele en voedzame gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *