Toegift, nog een vegetarisch recept: daal met rijst

Eigenlijk had ik zelf ook nog een vergetarisch recept uit de Pakistaanse keuken. Ik ben er gek op en wijlen mijn broer kon ik er ook heel blij mee maken. Het is erg gemakkelijk en snel te bereiden. Hier komtie.

Daal met rijst

rode linzen of rode daal

Ingrediënten: Rode linzen, ongeveer 300 gram, 3 kopjes basmati rijst, zout, rode chilipeper, koenjit, 2 kleine tomaten of 1 grote, 3 to 5 tenen knoflook, komijnzaadjes, olijfolie of roomboter (naar keus)

Doe de daal in een kookpan en was deze door enkele malen water erop te gieten en te laten weglopen tot het water wat helderder blijft. Zet de daal met ruim water op het vuur en laat deze aan de kook komen. Voeg zout toe en een halve theelepel koenjit en chilipoeder naar smaak. Zet intussen ook de rijst op in een rijstkoker of kook de rijst zoals je gewend bent.

Pel de knoflook en snipper deze in kleine stukjes. Was de tomaten en maal ze fijn in een keukenblender of gewoon met de staafmixer.

Als de daal kookt, zet je hem zacht en laat je hem pruttelen met de deksel erop tot je ziet dat hij gaar is. Dat is vrij snel, na een half uurtje wel. Zorg dat hij niet te droog wordt en niet gaat plakken aan de bodem tijdens het koken (dus wel af en toe even kijken en wat roeren en voeg zo nodig water toe). Als de daal gaar is en een beetje begint te springen en spatteren, voeg je de gemalen tomaten toe en laat je het geheel nog even op een nog kleiner pitje warm blijven en garen. Bak in tussen in een kleine koekenpan de komijnzaadjes in boter of olijfolie. De zaadjes mogen een beetje bruin worden, maar zeker niet te donker. Voeg dan de knoflook toe en laat deze ook bruinen. Niet te hoog vuur, want het gaat vrij rap en hier gaat het om de juiste bruining. Ook de knoflook mag wel bruin worden maar niet branden. Zodra het prutje van komijn en knoflook een ideale kleur en geur heeft, til je de deksel van de daal op en doe je het gebakken mengsel bij de daal.

Waarschijnlijk is je rijst intussen ook klaar. Opdienen dan maar. Heerlijk met wat sambal erbij of mangopickles van patak.

Echt een gemakkelijk gerecht, dat in een half uur bereid kan worden. Eenvoudig en lekker ?

Ook te gebruiken als bijgerecht bij andere Pakistaanse gerechten. Restjes zijn goed te bewaren in de vriezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *