Schilderles

Gisteren ging ik naar de winkel voor schilderbenodigdheden, vlakbij hier in het dorp. Ik had twee tubes verf nodig en drie kwasten.

Er was juist een schilderles aan de gang in de ruimte achter de winkel. ´Is er een les bezig?´ vroeg ik aan de eigenares van de winkel. Ja, en ik mocht even om het hoekje kijken. Daar zag ik kort geknipte vrouwen van ongeveer mijn leeftijd op een rij bezig met hun gezicht naar de muur. Ze waren zittend een stilleven aan het naschilderen van een foto in A4 formaat in een plastic mapje. Ook in de winkel was iemand bezig, zittend voor een schildersezel. Wij herkenden de dochter van ons mandarijnen-vrouwtje. We mochten even kijken wat ze aan het doen was en zagen dat ze bezig was met een tijger in zwart-wit. Dezelfde tijger die ook al in sepia tinten in de etalage stond als schilder-voorbeeld.

Ik voelde me opgelucht dat ik niet in dat klasje zat. Ik zou het echt niet kunnen. Schilderen is voor mij een solitaire bezigheid. Ik zou me kapot schamen als iemand mij op de vingers keek. En dan de onderwerpen, die werden geschilderd. Ik vroeg me af of die ook door de maestro werden bepaald.

Toch besef ik dat ik wel wat tips en tricks kan gebruiken en dat ik niet het wiel helemaal alleen kan uitvinden.

Ik ben nu al een tijdje bezig zonder de raad op te volgen van wie dan ook. Klodder vrolijk op mijn manier. Maar gisteren stuitte ik toch weer (toeval bestaat niet) op een video van Mark Carder. En na het zien van die video viel ik van de ene video in de andere van allemaal verschillende schilders, zoals dat gaat als je video´s kijkt op YouTube. En toen kwam ik tot een conclusie. De meest complete instructies, die gratis te bekijken zijn voor de geïnteresseerde in realistisch schilderen met olieverf zijn te zien op deze site.

Mark Carder is een Pietje Precies. Maar zijn methode werkt voor wie deze letterlijk opvolgt. Ikzelf kan dat niet. Daarvoor ben ik te eigenwijs en te intuïtief en slordig. Maar ik heb heel veel aan zijn raadgevingen. Daarom wil ik zijn waardevolle lessen die op internet te vinden zijn delen met mijn lezer, omdat ik denk dat iedereen die graag schildert er wat aan kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *