Schilderij af

Het viel niet mee. Tijdens het schilderen was ik af en toe moedeloos. Ze noemen dat de ┬┤painters curse┬┤. Dat is de fase dat je almaar de gelijkenis niet te pakken krijgt en je steeds dingen ziet die niet kloppen. Het is dan verleidelijk om het helemaal op te geven en het doek weg te smijten.

Maar dat doe ik nooit. Ik heb tot nu toe nog geen enkel canvas of hardboard-schilderij weggegooid. Het mooie van olie verf is dat je de verf kan wegschrapen, dat je contouren kan veranderen door kleuren terug te duwen. Een klein lijntje kan al een wereld van verschil maken en de gelijkenis zit hem in het spel van licht en schaduw. Monden en tanden bepalen veel. Kortom het is een ┬┤uitdaging┬┤ om een portret te schilderen. Ik kijk met veel interesse naar You Tube om te zien hoe anderen het doen. Een grote favoriet van mij is Florent Farges. En ook mag ik graag kijken naar de portretwedstrijd die gehouden wordt in Engeland, Portret Artist Of The Year

Ik kan daar met veel aandacht naar kijken. Mooi om te zien dat elke schilder zijn of haar eigen stijl en benadering heeft. Ik leer daar veel van. Maar ik leer ook veel van de adviezen die online op YouTube gegeven worden door diverse schilders.

Ik geloof dat ik portretschilderen wel het allerleukst vind om te doen. Het geeft een goed gevoel als je de expressie van een mens of dier goed kan overbrengen. Al schilderende leer ik veel over de persoon die ik schilder. Alsof je een kijkje krijgt in de ziel.

Ik schilderde nu mijn kleindochter. Het is frappant dat ik al schilderende ook gelijkenis zag met haar moeder in kleine trekjes. Dat is zo leuk om op te merken. Ik heb een paar weken elke dag wat zitten ┬┤sleutelen┬┤ aan dit schilderij en ik kan zeggen dat ik nu eindelijk een beetje tevreden ben over het resultaat. Op een goed moment moet je ophouden. Dan kan je niet verder. E├ęn verkeerde penseelstreek en je kan het volledig verpesten bovendien. Dus hier stop ik met het cadeau dat ik wil geven aan de andere opa en oma. Ik hoop dat ze er blij mee zijn. Ik ga hem ook nog inlijsten door een reproductie van Ikea uit de lijst te wippen en dit schilderij erin te stoppen.

olieverf op canvas (40 x 50)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *