Rustig in mijn buurtje

Daar ben ik weer, vanuit mijn koele woonkamer. Vanmorgen zijn we zo vroeg mogelijk boodschappen gaan doen in de buurtwinkels met onze fietsen. Vroeg was niet héél vroeg. Ze zeggen dat oude mensen minder slaap nodig hebben dan jonge mensen, maar in mijn geval klopt daar niets van. Vroeger deed ik het op 4 tot 6 uurtjes slaap per nacht, maar nu heb ik zeker 7 tot 8 uur nodig. En dan sta ik nog steeds niet zo fris en fruitig op als weleer. Ik weet niet waar het aan ligt, maar ik slaap als een beer in de winter. Gewoon, omdat het kan. En dat is op zich heerlijk. Meestal gaan wij om 8 uur in de ochtend pas douchen. En dan rustig ontbijten. Dus niet heel vroeg maar best vroeg gingen wij naar de supermarkt.
Het was rustig op straat en in de winkels. Op de parkeerplaats geen rijen auto’s op zoek naar een plekje, maar veel lege parkeervakken. En in de gekoelde winkelruimtes een weldadige rust. De vakanties zijn begonnen en dat betekent een uittocht uit Den Haag van vele stadsgenoten. Ze zijn op weg naar overvolle bestemmingen met zwetende toeristen, dan wel naar het land van hun voorvaderen. Ik wens ze een fijne tijd. En intussen genieten wij van de op Vrederust neergedaalde vredige rust.
Maar het gekke is dat ook de vogeltjes, die eerst in tientallen zich stortten op de versnaperingen in de tuin, nu al drie dagen grotendeels verdwenen zijn. Een enkel meesje komt nog knabbelen, maar het zijn er maar een paar en ook de specht zien we niet meer. We vragen ons verbaasd af welk heenkomen de vogeltjes gezocht hebben, Zouden zij gevlucht zijn naar koelere plekken? Zelfs de brutale papegaaien zien we ineens minder. De duivenfamilie, die altijd profiteerde van de zaadjes, die de mezen kwistig op de grond lieten vallen, wachten nu tevergeefs. Ze blijven wel rondslenteren in onze tuin en drinken af en toe van het water dat voor ze klaar staat en of eten wat kruimeltjes brood. Af en toe waagt er één een poging zélf te gaan hangen aan de voedercontainer, meestal zonder veel succes.
Ik mis de vogels. De medebewoners wens ik een fijne vakantie. Ik zal de boel hier in de gaten houden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *