Regen en zon

Vanmorgen liepen we lekker in het zonnetje naar ons mandarijnenvrouwtje. Een altijd vrolijke en spraakzame vrouw die elke ochtend aan huis groente en fruit verkoopt, vers geoogst van hun land. In de mandarijnentijd kopen we graag haar nog groene en hier en daar gele mandarijnen.

De hometrainer moet deze dagen helaas binnen blijven vanwege onverwachte plensbuien. Zon en regen wisselen elkaar af. Maar daar staat tegenover dat het zicht bijzonder helder is.

Zicht op Malaga en de kust vanuit ons slaapkamerraam. Let niet op de lelijke antennes.

Over de enorm creatieve, productieve en in mijn ogen integere Banksy wil ik het hier niet meer hebben. Smaken en meningen verschillen. Ik ben niet gauw een fan, maar ik kan gerust stellen dat ik heel erg onder de indruk ben van zijn werk, vooral van zijn graffiti en eigenlijk al zijn ideeën en wat hij heeft gedaan en hopelijk nog lang blijft doen. Oeps, nou heb ik het toch over hem ;-). Wat namelijk alsmaar blijft hangen, als een zeurend zinnetje in mijn hoofd, zijn de woorden in een reactie van mijn vriend Theo: ‘Integer? Je kunt er zonder al teveel denkwerk aan twijfelen’.
Ik heb wat denkwerk verricht voor zover mijn oude hersenpan dat toelaat en nog even Wikipedia erop geraadpleegd. Ik kan namelijk niet begrijpen hoe iemand die gratis en voor niks zoveel kunst heeft achtergelaten op muren, meestal in achterstandsbuurten, en die daar ook nog een tijd lang om vervolgd werd, niet integer genoemd kan worden. Dat hij nu veel verdient komt, denk ik, vooral omdat anderen ‘in zijn zonnetje’ rijk hopen te worden van zijn werk. Het is hem overkomen, zoals in dit leven ook andere talentvolle personen rijk worden van hun passie. Dat is mijn idee hierover.  Maar misschien vindt jij dit naïef, Theo? Ik zie nergens een adder onder het gras. Alleen maar schitterend werk dat mij ontroert en doet glimlachen……

6 gedachten over “Regen en zon

 1. Ik heb geen verstand van kunst maar vindt iets mooi of niet mooi. Ook veel van de Nederlandse spreekwoorden spreken mij aan en in geval Banksy zou ik denken: men krijgt wat men toekomt. Hopelijk heeft ie kids, voor het geval dat hij de centjes niet meer zelf op kan maken ?

 2. Ik vind jou niet naïef, maar bedenk ook eens dat graffiti artiesten, zeker als ze nog in de ‘underground’ werken, voor heel veel geld aan gevels van kantoren, kerken, treinstellen en wat al niet beschadigen. Puur vandalisme, hoe mooi soms ook!
  Als je dan ‘ontdekt’ wordt, je ‘weg’ vindt via allerlei relatie’s in de kunstwereld en na gedane zaken de altruïstische weldoener uithangt en diezelfde kunstwereld: liefhebbers, galeriehouders, verzamelaars, musea, etc. verkettert, schort het mijns inziens toch een beetje aan integriteit.
  Wie geen geld wenst te verdienen aan zelfgemaakte werken, zal zeker niet kapitaalkrachtig worden op den duur. Tikje hypocriet mag je de artiest wel vinden.
  Overigens ben ik niet jaloers op mensen met een hoog inkomen. Zelf eet ik er niet minder om.
  Samen naar Banksy? ?

  • Hoi Theo, Leuk dat je nog even reageert. Misschien ben ik wat dat betreft een beetje bevooroordeeld. Ik ben altijd al dol geweest op graffiti, mits mooi geschilderd. Het verfraait een anders saaie muur. Maar het is zeker baldadig te noemen, wanneer dit ongevraagd wordt gedaan. Soms is het ook heel lelijk en zijn het niet meer dan krassen van een waarschijnlijk onder de dope zittende medemens. Dat keur ik ook af. En treinstellen horen naar mijn mening ook niet zomaar beklad te worden.
   Ik vind Banksy een virtuoos en ik denk dat talent altijd op den duur gezien wordt. Ook zonder kruiwagen. Ik denk dat hij daar een voorbeeld van is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *