Ramadan 2014

Voor ons is deze vandaag begonnen, maar zo niet voor mijn buurman. Hij kwam gisteren vertellen aan Ahmad dat het tarawih-gebed niet doorging, omdat in Saoedi Arabië de nieuwe maan nog niet in zicht was, maar in Yemen zou men wel vandaag beginnen…..
Ik vind het altijd weer jammer dat we in Nederland niet allemaal op dezelfde dag beginnen en stoppen met vasten. Het verbaast me ook dat er gekeken wordt naar een nieuwe maan in Saoedi Arabië om te bepalen of de heilige maand hier begint. We gaan toch ook niet eten en stoppen met eten op de tijden dat dit gebeurt in Saoedi Arabië? Het lijkt mij logischer om het hier te laten bepalen door de maanstand in Nederland zelf.
Dat we niet allemaal tegelijk beginnen met vasten is nog niet zo erg, maar ik heb ook jaren meegemaakt dat sommige Nederlandse moslims al ‘eid ul fitr’ (suikerfeest) aan het vieren waren, terwijl anderen nog een dag aan het vasten waren. Dat vind ik jammer, maar het is niet anders.
Blijft toch het feit dat de moslims overal ter wereld het grootste deel van de maand gezamenlijk aan het vasten zijn en dat geeft mij een enorm gevoel van verbondenheid. Alles wat een dienaar doet voor Allah is zuiver ten gunste van zijn eigen ziel, behalve het vasten. Dat doen we voor Allah, heeft Allah gezegd. Het is onze enige kans om Allah te laten zien hoeveel we van Hem houden en het is één van de redenen waarom ik me lang geleden heb bekeerd tot dit immens mooie geloof. Het gaat om liefde, die alles mogelijk maakt en die je lichaam sterk maakt om je nafs (ego) te overwinnen. Allah is Liefde.
Ramadan Mubarak aan al mijn broeders en zusters in islam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *