Oefeningen bij revalidatie na gammanail operatie

Hier zijn ze dan in het Nederlands, zoals beloofd, de oefeningen die je kunt doen bij je revalidatie na een gammanail-operatie bij een gebroken heup.
Het zijn oefeningen die je kunt gaan doen nadat je al redelijk hersteld bent van je operatie, dat wil zeggen als de breuk goeddeels geheeld is en je redelijk kunt lopen met of zonder stok.
Het probleem na een heupoperatie is dat je binnenkant dijspieren, je bilspieren en ook je andere dijspieren verzwakt zijn. Soms is dat ook te zien door een aan de geopereerde kant dunnere of slappere dij en bil. Door het gebrek aan kracht in dat been loop je ook vaak anders dan je gewend bent. In mijn geval liep ik zelfs met het geopereerde been enigszins naar binnen gedraaid. Dan is het zaak het been ´naar buiten´ te trainen.
Ook hoor je veel dat mensen na de operatie last houden van de schroeven in hun been. Dat kan je eveneens verminderen door trainen. Spieren vinden het niet prettig langs de schroeven te schuren, maar indien je de spieren desondanks weer steeds vaker gaat gebruiken, schijnt het lichaam zelf een soort slijmbeurs aan te maken ter bescherming, zodat de spieren steeds gemakkelijker en met minder pijn langs de schroeven kunnen bewegen. Daarom is het belangrijk veel te trainen tijdens een revalidatie na een heupoperatie.
Dit om te voorkomen dat je voor een tweede keer onder het mes moet om al die nagels uit je heup te verwijderen, een operatie die minder heftig schijnt te zijn dan de operatie van het inzetten van de nagels, maar toch allerminst een pretje. De operatie laat ook grotere littekens achter, omdat er grotere sneden gemaakt moeten worden.
Ik ga er voorlopig voor om met de schroeven zo goed mogelijk te revalideren en zo mobiel en lenig te worden als in mijn vermogen ligt. Dat lukt heel aardig met de oefeningen die ik kreeg van een fysiotherapeute in Spanje. Door deze oefeningen te doen in combinatie met fietsen op een hometrainer, zijn mijn dijspieren aanzienlijk versterkt en heb ik minder pijn vanwege de schroeven, zowel zittend, liggend als lopend. Omdat ik denk dat lotgenoten die net zo een operatie hebben gehad als ik er misschien ook wat aan kunnen hebben, heb ik de oefeningen vertaald in het Nederlands en wil ik ze delen in dit weblog.
Hier zijn de oefeningen. 

Eén gedachte over “Oefeningen bij revalidatie na gammanail operatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *