Mondkapjes

Lang wilde Nederland er niet aan: mondkapjes. Terwijl overal ter wereld men het nut van dit beschermingsmateriaal wel inzag, vond de Nederlandse regering, die zich baseert op het oordeel van de RIVM, dat het nut van de kapjes niet bewezen was. In de ┬┤intelligente┬┤ lockdown werd wel gehamerd op handen wassen en anderhalve meter afstand, maar mondkapjes werden nog niet aangeraden. Vreemd genoeg wel voor de hulpverleners en werkers in de pati├źntenzorg. Dus kennelijk vond men toch wel dat bescherming via mondkapjes, plastic maskers, speciale overalls en handschoenen wel nuttig was op de bewezen besmettelijke plaatsen.

Nu mensen weer meer vrijheden zullen krijgen en daardoor automatisch meer in aanraking zullen komen met medemensen, worden plotseling toch wel de mondmaskers geadviseerd en soms zelfs verplicht gesteld, zoals vanaf 1 juni (en kennelijk niet eerder!) in het openbaar vervoer.

Vanmorgen beluisterde ik op radio 1 Sywert van Lienden van De Hulptroepen Alliantie. Alleen al de naam Hulptroepen Alliantie roept mijn wantrouwen op. De Hulptroepen Alliantie zegt zonder winstbejag iedereen van mondkapjes te willen voorzien. Mondkapjes die voldoen aan de veiligheidscriteria, d.w.z. met een deugdelijk filter en niet een modebewust katoentje met een leuke print of een omgebouwde ouwe sok. Sywert beweert verder dat elke 2 tot 3 uur de kapjes ververst dienen te worden, zodat iedereen er dus op een dag meerdere nodig zal hebben. ┬┤Maar wat gebeurt er dan met alle oude kapjes?┬┤ vraagt de presentatrice van het programma terecht. ┬┤Is dat niet vervuilend voor het milieu?┬┤ Het schijnt dat je die dingen niet kan verwerken als normaal afval. Geen probleem, volgens Sywert. Ik hoorde hem iets onduidelijks antwoorden dat China wel raad weet met deze afvalberg. ┬┤Maar kan je de kapjes niet hergebruiken?┬┤ vraagt de interviewster terecht. Als je ze een tijd laat liggen gaat het virus toch vanzelf dood? Nee, reageert Sywert nu vrij kribbig. Wat dacht je van je eigen bacteri├źn die je voortdurend in het kapje blaast en je snot en andere druppels? Niks ervan. (ik overdrijf wat). Al luisterend krijg ik de indruk dat ik hier te maken heb met de vertegenwoordiger van een product dat hij graag kwijt wil aan zoveel mogelijk klanten. Zonder winstbejag, ammehoela.

Ahmad en ik hebben hier al een tijd mondkapjes. We hebben twee soorten, beide gekocht bij de apotheek. De ene soort heeft alleen een filter dat andere mensen beschermt tegen ons, in het geval dat wij het virus bij ons zouden dragen. Het andere kapje, dat wat duurder is, heeft een filter naar binnen en naar buiten, d.w.z het beschermt ons tegen anderen en anderen tegen ons.

Wij gebruiken en hergebruiken de kapjes. We hangen ze gewoon op, als we thuiskomen. Als we twijfelen dan ontsmetten wij ze. En hoe doen we dat? Heel simpel.

Het ontsmetten van mondkapjes

Men neme een pannetje en men vult dit half met water en brengt dat water aan de kook

Op het pannetje leg je een zeef en daarin leg je het mondkapje. N.B. je kan natuurlijk ook een stoompan gebruiken als je die hebt. Je laat het kapje stomen boven het kokende water gedurende 3 a 4 minuten. Dit dood alle bacteri├źn en virussen.

Het is een ouderwetse manier van ontsmetten. Wel even opletten dat je het water niet laat droogkoken ­čśë

E├ęn gedachte over “Mondkapjes

  1. Ik heb kapjes uit China laten komen. Anderhalve maand geleden besteld, 2 dagen geleden afgeleverd. De man van de roeiboot was uitgeput! ????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *