Mijn jeugd

Ik heb wel eens wat over geschreven over mijn jeugd. Ook heb ik verteld dat alle fotoalbums, zorgvuldig samengesteld door wijlen mijn moeder, vernietigd zijn door mijn stiefvader en zijn vriendin, na mijn moeders dood. In een kast vond ik evenwel nog wat verdwaalde losse fotootjes in een doos van mijn moeder als jonge blom en van mijn broer en mij als heel kleine peuters. Die waren ze kennelijk niet tegengekomen bij hun grote opruiming.
Ook vond ik nog twee dvds met oud filmmateriaal van ons gezin vroeger. Het begint met een padvinderskamp van mijn broer. Het merendeel bestaat verder uit vakantiefilms, maar ook zijn af en toe de huizen te zien waar wij gewoond hebben.
Ik heb de dvd’s geconverteerd naar mp4-formaat, eigenlijk met de bedoeling heel veel in het materiaal te gaan knippen, zodat alleen beelden¬†van ons gezin (en met name van mijn geliefde broer en ik) zouden overblijven. Uiteindelijk heb ik helemaal niets uit het beeldenmateriaal weggehaald,¬†ook al is de beeldkwaliteit slecht, omdat de dvd’s zijn samengesteld uit oude films, die met een projector bekeken moesten worden. Ik vond het fascinerend om te zien hoe alles¬†om ons heen er ongeveer¬†55 tot 60 jaar geleden uitzag en vond de beelden van de omgeving daarom ook waardevol.
Het bezig zijn met de filmbeelden heeft me veel gedaan. Het bracht uiteraard veel herinneringen terug. Onze opvoeding was nogal spartaans met onze stiefvader aan het hoofd, die beroepsmilitair was bij de luchtmacht. We verhuisden vaak en telkens moesten wij ons opnieuw aanpassen aan een nieuwe omgeving en school. Groot voordeel was dat we altijd woonden in een mooie en bosrijke omgeving, omdat militaire luchtbases zich meestal op de mooiste plekjes bevinden. Wij woonden bijvoorbeeld een tijd in een verbouwde militaire barak, waar we omringd werden door vogeltjes, konijnen en eekhoorns. In de vakanties gingen wij naar ‘verre landen’ binnen Europa, terwijl andere kinderen in die tijd vaak niet verder kwamen dan een logeerpartij bij hun oma in Lunteren. Dat was een groot voorrecht. Aangetekend moet hierbij wel worden dat de vakanties primitief waren. We stonden zelden op campings en moesten ons wassen met ijskoud water uit gletsjer-rivieren of andere koude plassen. Soms zagen we een maand geen levend wezen dan de dieren in de natuur om ons heen. De vakantiebestemmingen werden bepaald door mijn stiefvader, die niet van mensen hield, maar wel veel van de natuur. Er werd niet gedacht aan ‘speelgelegenheid voor de kinderen’, zoals tegenwoordig. Gelukkig hadden mijn broer en ik veel aan elkaar en wisten wij ons vrijwel overal te vermaken. Waarschijnlijk was onze band daarom ook zo sterk.
Als ik nu de beelden terugzie, denk ik met liefde terug aan mijn lieve broer, die in 1996 werd gedood tijdens zijn werk voor het Rode Kruis in Tsjetsjeni√ę. En aan mijn energieke moeder, die helaas in 2007 overleden is. Ik denk met veel liefde terug aan de laatste tijd die ik met haar heb doorgebracht en met veel begrip voor haar levensweg, die niet gemakkelijk is geweest, vooral de laatste jaren, toen mijn broer en ik uit huis waren.
Rust in vrede, lieve mamma en Hans. Alleen voor¬†heel geduldige¬†mensen¬†en zeer ge√Įnteresseerden volgt hier deel 1 van mijn jeugd.
https://youtu.be/3klHT2SxUwI

8 gedachten over “Mijn jeugd

 1. Met veel belangstelling gekeken. De stukken van de verkennerij kunnen zo het nationaal archief in. Heel herkenbaar, tot en met pannen schuren etc.
  Vakanties: duidelijk voor de natuurliefhebber(s) en keverfanaten.
  Het leven op de bases heeft veel weg van het expat bestaan. Wat ik overigens al wist van bekenden die uit hetzelfde verhaal (de luchtmacht) komen. Ik neem aan dat de duitse basis Ramstein was.
  Al met al heel leuk.

 2. Wat een geweldige en ontroerende film! Wat een eer ook om zomaar mee te mogen kijken met jouw leven en dat van je familie.
  Ondanks jouw beleving van je jeugd -alsof het onder een kolonelsregime plaatsvond- ben ik toch wel een beetje jaloers op jullie vakanties. Terwijl jullie fris en vrolijk de woeste natuur verkenden, moest arme ik zich vermaken in de straat waar hij woonde. Een enkele keer gingen we naar het Amsterdamse bos, waar ik dan mocht afkoelen in het pierenbadje.
  Ik ben zeer onder de indruk van de schoonheid van je mam. Mooie vrouw! Ook de harmonie tussen je broer en jou heeft mij zeer getroffen. Zeker wil ik niets zeggen over zijn andere kwaliteiten of gebreken, maar je stiefvader had zeker een goed oog voor de fraaie dingen des levens. Ik heb de film in drie delen bekeken: na het eerste deel, gisteravond laat, viel ik in slaap, mede door de begeleidende muziek. Het was hypnotisch!
  Het was werkelijk ontroerend om de jonge Monique bezig te zien. Meid wat kon jij ontzettend goed hoelahoepen! Veel affiniteit had ik met de tekkel in de sneeuw; zo voelde ik mij een groot deel van mijn jeugd ????
  Ik kijk uit naar jouw tweede deel van de herinneringen die gelukkigerwijze bewaard zijn gebleven.
  De basis was Rheindahlen bij Mönchengladbach, maar dit terzijde. ????X

 3. Heb zojuist nog even de nieuwsfeiten van december 1996 opgezocht. Wat een afschuwelijke moordpartij was dat in Tsjetsjeni√ę. Wat in- en intriest dat je op deze wijze je broer hebt verloren. Rust in vrede Hans Elkerbout!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *