Mijn eid ul fitr

Dat was, voor het eerst na lange tijd, slapen tot ik vanzelf wakker werd en niet door een wekker te horen afgaan. Ik was net op tijd voor het ochtendgebed, dat je kan doen tot vlak voor de zon opkomt.

Ik dacht nog even aan de mensen die zich vandaag zouden verzamelen voor een gemeenschappelijk gebed op het voetvalveld hier vlakbij. Dat gebed zou om 8.15 beginnen met een inloop vanaf 7.30 uur. Ik besefte dat ik geen enkele motivatie had om me te haasten naar dit gezamenlijk gebed.

Ik herinner me een eid ul fitr van jaren geleden, toen mijn jongste zoon nog maar een jaar of 6 was. Hij had toen de hele maand met me mee gevast. Ik nam hem toen mee naar het eid ul fitr gebed in een moskee die tegenwoordig als zeer salafistisch bekend staat. Uiteraard moest hij in zijn uppie aansluiten bij de mannen en moest ik verdwijnen door de vrouweningang. We waren ruim op tijd, maar het wachten tot het begin van het gebed duurde zeker meer dan een uur. Intussen bevond ik mij in een propvolle ruimte met vrouwen en helaas zat ik toevallig heel dichtbij een oudere dame die een walgelijke lucht verspreidde. Dat was afzien. Intussen dacht ik aan mijn zoontje die daar tussen de mannen ook zo lang moest wachten tot de imam eindelijk gereed was om het gebed te verrichten.

Nee, er was vandaag niets dat me animeerde om me aan te sluiten bij de menigte op het voetbalveld, ook al zou de geur daar waarschijnlijk 100 keer frisser zijn dan destijds in die bedompte overvolle moskee. In plaats daarvan stond ik rustig op, douchte mij met de zuinige thermoskraan en at ik een vredig ontbijtje met mijn liefste.

Daarna deed ik mee met NL in Beweging en keek ik direct even Boer zoekt Vrouw terug, een pleziertje dat ik me dit jaar gun. Ik was blij te zien dat boer Evert voor Maud had gekozen.

Nu wacht ik op mijn jongste dochter die een weekje vakantie heeft en nu onderweg is naar mij om koffie met ons te drinken en wat met mij te kletsen. Ahmad heeft net zijn beroemde humus gemaakt en ook alvast de massa bereid voor zijn overheerlijke kroketjes. Ik hoop samen met mijn dochter even wat zoetigheid te gaan brengen naar C. en vanmiddag zal ik C. zeker ook laten proeven van Ahmads kroketjes. Het weer werkt mee om er een mooie dag van te maken ☀.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *