Kijkduin is een bouwput

Het is al dagen mooi weer. Dat betekent voor ons overdag zoveel mogelijk genieten van de tuin en van de omgeving.
Vandaag wilden we zien hoever ze nu zijn met de bouwwerkzaamheden in Kijkduin. Ik dacht dat ze vorig jaar alleen begonnen waren met het bouwen van een parkeergarage, waarop een winkelcentrumpje zou verrijzen vlakbij de kust. Dat blijkt een understatement. Al ver voor de kustlijn zijn ze nu flink aan het bouwen. Vanaf onze fiets glurend tussen de bomen aan de kant van de weg, zien we ook daar al bouwputten van tamelijk hoge wooncomplexen die daar gebouwd worden. En omhoog trappend naar de kustlijn zien we dat er geen sprake meer is van veel licht en lucht in aan de horizon, want ook daar verrijst nu een afzichtelijk vierkant appartementencomplex, dat ons pal in het midden van het eindpunt voor de kust al het zicht ontneemt.
Veel winkeltjes en sommige restaurantjes langs de kustlijn zijn verlaten. Logisch, want wie komt er nog? Toch nog aardig wat mensen, gezien het aantal geparkeerde auto’s en fietsen. De draaimolen draait nog vrolijk zijn rondjes, maar is wel verplaatst. Mensen drentelen wat rond over de nu triestig aandoende ‘boulevard’. Er is geen leven. Het ooit zo gezellige familiestrand van Kijkduin lijkt definitief om zeep gebracht. Een vrouw die net weg gaat als wij onze fietsen op slot zetten, verzekert ons dat het nu even lelijk is, maar dat het wel goed komt en mooi zal worden. Wij hebben daar onze twijfels over. ‘Maar in Hoek van Holland is het nog wel een beetje zoals het altijd was,’ zegt ze nog. Ja, dat is waar. Voortaan gaan we dan ook voorlopig niet meer naar Kijkduin, maar naar Monster of Hoek van Holland.
We fietsen terug via het fietspad door de bossen en vermijden de wat grotere weg. Zo krijgen we toch nog wat moois te zien en enige rust en gefluit van vogels. We zien in Madestein maar liefst vijf zwanen. Gelukkig, ze zijn er nog…..

4 gedachten over “Kijkduin is een bouwput

 1. En de prijzen van die nieuwe huizen, je weet niet wat je ziet als je op Funda kijkt. Gaan alleen maar bijna miljonairs komen te wonen ????
  Oh en wat Hoek van Holland betreft, staat inmiddels een vakantiepark met strandhuisjes op het strand ???? een hele lange rij ???? wist niet wat ik zag!
  Niets bIjlt hetzelfde, misschien in Monster? Alhoewel de Gemeente Westland ook steggelt over strandhuisjes en Ter Heijde wordt ook zo suggessiefelijk vol gebouwd ????
  Leuk fietsen in de natuur? Via knooppunten.nl kan je hele leuke landelijke routes zelf samenstellen, echt de moeite waard.

 2. Goed idee, Annie, van de fietsroutes. Vanaf mijn huis gaan er ook een stel. De routes hebben dan een nummer en op de een of andere manier raken wij altijd de weg kwijt en lijkt er niets van de nummers te kloppen, Maar ik ga het nu nakijken op knooppunten.nl.
  Grondbezitters weten wat ze moeten doen met de dure grond aan de kust. Er hoogbouw op plaatsen, zodat ze er veel op kunnen verdienen. Money talks…

 3. Tip voor de fietsknooppunt route: schrijf de nummers van de knooppunten op een blaadje en stop dat in je jaszak, voorkomt dat je verdwaalt of moet zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *