Jagers in Spanje

In Spanje vind je veel verschillen in hoe men met dieren omgaat. Aan de ene kant zie je dat mensen voer en water neerzetten voor de vele straatkatten hier en dat er heel veel mensen een hond hebben die ze bij de geringste kou al van een jasje voorzien.

Er is een wet in het leven geroepen dat honden niet vastgebonden of opgesloten in hokken gehouden mogen worden. Wie daar toch op betrapt wordt riskeert een hoge boete.

Maar vreemd genoeg wordt daarbij een uitzondering gemaakt voor bezitters van jachthonden. Deze zijn van deze wet vrijgesteld en mogen doen en laten met hun honden wat ze wensen. En dat zagen we een paar dagen geleden ook.

Het was een soort ┬┤dag van de jacht┬┤ en voor ons huis verzamelden zich een flink aantal mannen. Daartussen stond ook een enkele vrouw, maar dat was een uitzondering want de jachtsport is bij uitstek een sport waarmee sommige mannen hun ┬┤mannelijkheid┬┤ willen bewijzen.

Voor de verzamelplek stonden de auto┬┤s van de jagers, de meeste van flink formaat en met wielen die geschikt waren om over de niet geasfalteerde paden te rijden. Maar daarachter waren ook enkele auto┬┤s met aanhangwagens waarin in twee verdiepingen dicht opeen de jachthonden zich bevonden. Terwijl de mannen bij elkaar stonden te kletsen moesten deze honden blijven zitten op de deze ongemakkelijke plek. We hoorden ze tot in ons huis janken en blaffen. Sommige geluiden klonken als die van een gekweld dier met pijn.

Dit is in mijn ogen een heel vreemde tweedeling in het gedrag van de Spanjaard ten opzichte van dieren. Aan de ene kant zijn ze zorgzaam en goed voor hun huisdieren en vee, maar aan de andere kant zij ze wreed als het gaat om de behandeling van jachthonden en stieren en daarin worden ze ook nog gesteund door de wet. Het op een laffe manier treiteren en vervolgens langzaam doden van stieren is namelijk ook volgens de wet nog steeds toegestaan. Het jagen en slecht behandelen van jachthonden en het stierenvechten wordt gezien als ┬┤cultureel erfgoed┬┤ en wordt gerespecteerd door de wet alsof het iets moois en belangrijks betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *