Inspirerend leiderschap

Mijn oudste dochter is wat je noemt een ‘natuurlijke leider’. Dat manifesteerde zich al vroeg.  Ze zat nog op de kleuterschool toen ik het volgende commentaar van de juf kreeg op haar functioneren daar: ‘L. kan goed samen spelen met andere kinderen. Zij vervult daarbij in de regel een leidinggevende rol’.
Ik moest daar toen inwendig om lachen. Mijn kleine duimelotje kwam toen nog maar net ‘onder en boven haar broekje uit’ (zoals mijn stiefvader dat plastisch wist te verwoorden).
Die leidinggevende rol nam zij ook aan in het gezin als oudste van vier pittige kinderen. En ook daarbuiten ontpopte zij zich tot een natuurlijke leider in diverse situaties. Zelfs in haar beroep bij de nationale recherche heeft zij zich weten op te werken naar een leidinggevende rol.
Binnenkort wordt er een speurtocht georganiseerd door haar Amsterdamse vrienden. Er zal daarbij gewerkt worden met diverse subgroepjes en uiteraard is mijn (al lang niet meer duimende) L. ook dáár aangewezen als een van de leiders van zo een groepje. Aan alle leiders is gevraagd een korte video te maken van een minuut over leiderschap. Natuurlijk moet dat een lichtvoetig videootje zijn.
Laatst kwam L. na het werk bij me eten. ‘Die video moet voor 26 juli klaar zijn, ma. Ik weet echt niet hoe ik dat ga doen. Ik weet gewoon niets leuks te verzinnen.’
Ik wist het ook niet direct. Wilde haar wel graag helpen. In ieder geval met het editen  van het filmpje. Maar wat moesten we bedenken?? Ik dacht aan iets met diertjes ofzo. Iets cartoonachtigs misschien. Ik ging wat googelen met mijn telefoon en we stuitten al snel op een leuk filmpje op Youtube. Ik kon best wat beelden daaruit gebruiken als ik het zou omzetten in MP4 en dan knippen en plakken. En dan daarachter L. zelf met een kort praatje over wat goed leiderschap volgens haar moet inhouden. L. bedacht om dat achter het stuur van haar auto te doen. Haar zoontje J. heeft haar geholpen door naast haar de ‘camera’ vast te houden.
En zo ontstond het volgende filmpje door de bundeling van krachten van drie mensen (en ook nog drie generaties).

Ik was niet zo blij met het ‘Laterzzzz’ aan het einde. Maar mijn natuurlijke leider wilde dat er wel in hebben……. 😉

9 gedachten over “Inspirerend leiderschap

  1. Hahaha! Hoewel ik vind dat het hier meer gaat om positief en inventief groepsgedrag, valt natuurlijk niet te ontkennen dat leiderskwaliteiten van individuen binnen de groep daar een bepalende rol spelen. Zelf heb ik al heel wat miereneters en orka’s op het verkeerde been gezet, met mensen ging dat wat stroever.
    Heel leuk filmpje! Vreselijk leuke (L.) dochter!
    …en “laters!” hoort er helemaal bij! ??

  2. Dank je, theo 3ling. Voor mij klinkt dat ‘laterzzz’ een beetje alsof je onverschillig bent. Maar dat is een gevoelskwestie.
    Ik beschouw mezelf als een ‘verborgen leider’. Die zie ik nergens staan bij leiderschapsstijlen. Ik bedoel daarmee mensen een kant op leiden zonder dat ze het in de gaten hebben. Later hebben ze het gevoel alles zelf bedacht te hebben. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *