Ik haat liegen

Liegen is niet goed. Niet voor degene tegen wie je liegt, maar ook niet voor jezelf. Ik wil niet zeggen dat ik zo perfect ben dat ik nooit gelogen heb in mijn leven, maar vrijwel alle gelegenheden dat ik dat wel deed kan ik me nog voor de geest halen. Als ik lieg, dan voel ik dat in mijn rug. Het is alsof ik mezelf een dolkstoot geef in de rug. Dolkstoot is sterk uitgedrukt, maar ik heb het gevoel of er iemand of iets drukt in mijn onderrug. Het is een rotgevoel. Ik weet dan dat ik verkeerd bezig ben.

Ik zie het ook op tv. Als mensen liegen (bijvoorbeeld in een serie die ik bekijk), dan heeft dat nooit goede gevolgen. Ze worden er nooit gelukkig van en steeds verder raken ze verstrikt in hun eigen leugens.

Er is maar één goede manier om met mezelf in het reine te zijn en dat is in ieder geval eerlijk te zijn. Tegen mezelf en anderen. Dan kan het leven alsnog moeilijk zijn, maar leugens brengen nooit een verbetering. Met leugens kan je niets ophelderen. Alleen de waarheid is mooi, als een stralende zon.

Een relatie met een ander kan alleen goed zijn (in mijn ogen) als je tegen elkaar eerlijk bent. Dan hoef je het niet eens te zijn met elkaar, maar er kan rustig gepraat worden. Ieder heeft zijn eigen zienswijze en is gevormd door een achtergrond die uniek is en hoort bij die persoon. Als je werkelijk luistert naar de ander en ook zelf eerlijk bent in het delen van je gevoelens en gedachten, dan kan er veel moois ontstaan tussen mensen, ook al kan je nooit helemaal binnentreden in de binnenwereld van de ander en kan de ander dat ook niet in de jouwe. Maar je kan veel leren en ontdekken in het contact met een ander.

Dit alles is dus mogelijk wanneer mensen eerlijk zijn. Maar zodra er gelogen wordt, dan is er geen hoop op een mooie relatie. Ik ben blij dat ik een aantal mensen in mijn leven heb die ik vertrouw en van wie ik weet dat zij tegen mij niet liegen. Ik vind dat heel belangrijk. Zelf ben ik er ook van overtuigd dat ik zo eerlijk en zuiver mogelijk moet zijn in mijn relatie tot anderen. Ook in dit weblog wil ik niemand opzadelen met leugens. Wat ik schrijf is altijd uit het hart en naar beste weten. In alle eerlijkheid.

Ik weet niet waarom ik dit vandaag schrijf, maar ik wil het gewoon even kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *