Hypnische hoofdpijn

Het klinkt mij in de oren als een huppelende hoofdpijn, ik zie paarden over hindernissen springen (waarschijnlijk door de hiphopklank), maar deze associatie die ik eraan geef heeft niets te maken op de denderende pijn die met dit woord beschreven wordt.

Ik werd drie dagen geleden verrast rond 2 uur in de nacht door een bonkend hoofdpijn. Ik nam 1 gram paracetamol, maar kreeg geen verlichting. Ik bleef om het uur wakker schrikken uit een hazenslaapje door deze knallende koppijn. In de ochtend vertelde Ahmad mij dat hij hetzelfde had ervaren gedurende de nacht en nu ook was wakker geworden met een hoofd dat ‘leek op exploderen te staan’. We stonden snel op en namen onze dagelijkse enorme kop met ochtendkoffie en…..de pijn verdween langzaam als sneeuw voor de zon.

We dachten allebei dat het waarschijnlijk te maken had met de warme dagen die we hadden gehad en de daaropvolgende daling van temperatuur.

Maar de volgende dag gebeurde hetzelfde met ons beiden. Weer die door hevige hoofdpijn onderbroken slaap en dat in de ochtend wakker worden met een kop vol pijn. En weer bracht de koffie verlichting.

Hoofdpijn is er in verschillende variëteiten en heeft ook diverse oorzaken. Gelukkig kan je op internet veel vinden over allerlei soorten aandoeningen en ik kwam bij het bestuderen van onze variëteit van koppijn als vanzelf terecht bij de benaming hypnische hoofdpijn, een pijn die telkens pleegt op te treden in het tweede deel van de nacht tijdens de remslaap en die vooral wordt aangetroffen bij met name vrouwen boven een zekere leeftijd. De heren en dames doctoren zijn er nog niet achter wat de oorzaak is van deze irritante slaap-verstorende pijn, maar het schijnt iets te maken te hebben met een verstoorde melatonine-huishouding tijdens de remslaap die kan optreden bij ouderen. Paracetamol en andere pijnstillers bieden bij deze pijn geen verlichting, maar cafeïne wel! Het advies is dan ook om de pijn te bestrijden met een cafeïnetablet. Dus ik ging gisteren naar de drogist en vond daar geen cafeïnetabletten, maar wel paracetamol met cafeïne. Ik nam dat pilletje vannacht in bij de eerste tekenen van de opkomende steeds helser wordende pijn en het hielp!

Ik schrijf dit lange verhaal hier, omdat ik denk dat een ander die ook verrast wordt door deze nare nachtelijke hoofdpijn er wat aan kan hebben. Het is niet altijd verstandig om naar een dokter te rennen bij pijn. De dokter weet ook niet altijd wat eraan schort en vaak zijn daarvoor dure onderzoeken nodig die dan soms alsnog niets opleveren. En dat is met name bij deze hoofdpijn, omdat deze redelijk onbekend was tot voor kort. Dus daarom….

Grappig is dat Ahmad en ik allebei tegelijk ten prooi zijn gevallen aan deze pijn in de knar. Het schijnt veel meer bij vrouwen voor te komen dan bij mannen, maar datzelfde geldt voor osteoporose en vitamine D gebrek en dat heeft hij ook. Wij lopen sowieso erg synchroon en lagen in 2019 samen naast elkaar in het ziekenhuis van Malaga, allebei met problemen in de buik.

‘Het zou mooi zijn als we ook samen mogen sterven,’ zeg ik tegen Ahmad. Hand in hand, dat lijkt me wel wat.

Eén gedachte over “Hypnische hoofdpijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *