Het Spaanse vreemdelingenlegioen

Op onze wandelingen merken we op dat de versiering in Alhaurin de la Torre ter gelegenheid van de Día de Hispanidad nog steeds niet verwijderd is. Ik bekijk nog eens één van de vele foto´s die op grote posters langs de met parapluutjes in de kleuren van de Spaanse vlag overdekte laan staan tentoongesteld.

eerbetoon op de foto

En dan vraag ik me af wat toch dat verband is tussen deze militairen en de gebeeldhouwde figuur van Christus aan het kruis. Het komt op mij vreemd over: die innige relatie tussen dit fascistische legeronderdeel en de zachtmoedige figuur van Jezus. En de eerbied die de soldaten betonen aan een figuur die zij kennelijk ervaren als een soort beschermheilige.

Ik zoek er wat meer info over op internet.

Het Spaans Legioen (Spaans: Legión española), het voormalige Spaanse Vreemdelingenlegioen, is een elite-onderdeel van het Spaanse leger. (zoals Wikipedia ons vertelt)

Ik kopieer verder dit stukje erover uit de volgende toeristische internetpagina:

“Door deze Legionarios krijgt de processie het karakter van een militaire parade. De Legión Española is de Spaanse variant van het Vreemdelingenlegioen en is tegenwoordig een elite-groep binnen het Spaanse leger. La Legión werd in 1920 opgericht om de opstanden in Marokko te kunnen bolwerken.

Malaga - Semana Santa

De legionarios werden onderworpen aan een bikkelharde training om snel, efficiënt en medogenloos weerstand te bieden aan de rebellen. Indertijd werd veel gerecruteerd onder de gevangenisbevolking, die zich massaal opgaf voor deze ‘heropvoedingstraining’ in de hoop op die manier een lange gevangenisstraf te ontlopen.

Alle soldaten ondergingen deze zware training en werden gedwongen absolute trouw te zweren aan het vaderland en aan de kerk.  De band met de kerk is om die reden erg sterk. Vandaag de dag bestaat de Legión uiteraard niet meer uit ex-gevangenen, maar uit professionele militairen, die een speciaal en nog altijd erg zwaar trainingsprogramma moeten volgen.

Tijdens Semana Santa doen de Legionarios eer aan de sterke band met de kerk en begeleiden ze de tronos van de verschillende processies door heel Andalusië. Daarbij marcheren ze in strikte orde en met militaire precisie, toegejuicht door een menigte die bijzonder veel respect heeft voor de elite-eenheid.”

Inri
Processie tijdens de Semana Santa

Franco leeft voort in veel van de harten van de Spanjaarden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *