Habana blues

Ahmad en ik hebben de maanden juli en augustus geprofiteerd van de vakantie-aanbieding van de bibliotheek, DVD’s huren voor een eurootje. Dan kun je in totaal 16 films bekijken voor de prijs van twee bioscoopkaartjes, voor ons met onze smalle beursjes natuurlijk een uitkomst.
Gisteren keken we naar Habana Blues en opnieuw werd ik getroffen door het fantastische werk van de regisseur, Benito Zambrano. Een man uit Sevilla, die als geen ander zijn toeschouwers een kijkje heeft gegeven in het hart van de Andalusiër. Helaas heeft hij niet zoveel op zijn naam staan, een tv-serie “Padre courage”, de film “Solas”, “Habana Blues” en “La Voz Dormida”. De films heb ik nu alledrie gezien. Waarom raken ze me zo diep? Omdat ze heel mooi menselijke emoties naar voren laten komen op een heel natuurlijke wijze.Het belangrijkste dat ik ervaar in alledrie zijn films is liefde, kameraadschap en solidariteit die er kan zijn tussen mensen. Een liefde die mensen optilt uit ellende, armoede en onderdrukking. Want ellende zie je in zijn films. In Solas de ellende van een alleenstaande vrouw in Sevilla, die keihard moet werken in een visfabriek en dan nog maar net haar hoofd boven water kan houden. Datzelfde geldt voor zijn film La Voz Dormida. Anarchisten, die in de tijd van Franco worden gevangen genomen en gefolterd. De solidariteit tussen de mensen en met name de vrouwen in de gevangenis verwarmde mijn hart. In Habana Blues betreft het een groep muzikanten en dichters in Cuba, die leven in armoede en onderdrukt worden in hun expressie. Op een goed moment komt er een opportunistische groep impressario’s uit Spanje, die deze rauwe en dichterlijke muzikanten graag wil introduceren op de Spaanse muziekmarkt met een absoluut oneerlijk “contract”. Ook hier wordt ik geraakt door de warmte, vriendschap en blijmoedigheid tegen alles in die ik zie tussen de mensen onderling . Weer weet Zambrano mij diep te raken. In Cuba wordt het Spaans gesproken als in Andalusië. Er zijn veel Andalusier gevlucht naar Cuba ten tijde van de conquista.
Meer nog dan van de weemoedige klank van de flamenco houd ik van de opzwepende ritme van de de “Cubaanse beat”. De songs in de film zijn prachtig, dichterlijk en ontroerend. Echt een aanradertje.
http://www.google.nl/search?q=habana+blues&hl=es&prmd=imvnsl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YihCUOntMejZ0QXs9YHoCg&sqi=2&ved=0CD8QsAQ&biw=1137&bih=609
O ja, en ik heb er nog een nachtje over geslapen Ik ga niet stemmen op PvdA, hoe lekker pittig Samsom zich ook in de strijd gooit. Ik mag er niet aan denken dat de VVD weer gaat regeren met of zonder Samsom en Pechtold of Buma. Dat moet ik proberen te voorkomen. Dus daarom toch maar SP. Het gaat niet alleen maar om demagogische praatjes. We moeten echt opschuiven naar links, vind ik. Zo kan het niet verder. Liberale bullshit. Niks rechts of midden. Helemaal links. Elke stem telt. Wie helpt mee? Eerlijk zullen we alles delen, daar ga ik voor.
Het is inmiddels 6 september en na het zien van allerlei debatten en uitslagen van peilingen ga ik nu toch weer voor Samsom. Hopelijk wordt de PvdA de grootste en verjaagt deze de Rutte uit het torentje. Roemer is leuk voor de kroeg, maar ik zie hem niet als premier en dat doen kennelijk andere Nederlanders ook al lang niet meer. Samsom is wel een goeede kandidaat!

12 gedachten over “Habana blues

 1. Wat zijn de punten uit het verkiezingsprogramma van de SP die je meer aanspreken dan die van de PvdA? En heb je hun stemgedrag in de afgelopen jaren ook vergeleken?
  ‘Helemaal links’ – wat bedoel je daarmee (na het vergelijken dus).

 2. Wat zijn de punten uit het verkiezingsprogramma van de SP die je meer aanspreken dan die van de PvdA? En heb je hun stemgedrag in de afgelopen jaren ook vergeleken?
  ‘Helemaal links’ – wat bedoel je daarmee (na het vergelijken dus).

 3. De programma’s verschillen niet zoveel en er rekening mee houdend dat het toch nooit zo gaat als beloofd wordt vind ik dat ik strategisch moet stemmen. Als ik op de pvda stem, dan is er een dikke kans dat de vvd de grootste partij wordt en ik wil absoluut niet dat die nog een keer in de regering komt. Tot nu toe was de sp de grootste concurrent voor de vvd (als grootste partij) en nu wordt overal in de media beweerd dat de sp aan zetels zou verliezen door het magere optreden van Roemer. Dat kan best zijn maar het kan ook een truc zijn van rechts om de opinie van mensen te beïnvloeden. Intussen wordt het debatteervermogen van Samsom de hemel in geprezen (en niet onterecht, want hij is een goede spreker), Er wordt nu net gedaan of hij nu de grote concurrent zou zijn van de vvd en dat wantrouw ik toch. Daarnaast heb ik wantrouwen tegen de pvda vanwege hoe ze zich hebben opgesteld in het recente verleden (meeheulen met de liberalen of zich zwak daartegen opstellen).
  Ik blijf bij mijn keus voor de sp, omdat ik hoop dat deze zo alsnog de grootste partij wordt en wellicht samen gaat regeren met pvda en bijvoorbeeld groenlinks. Ik wil in ieder geval niets weten van vvd, cda en d66. Over pvv wil ik niet eens praten.
  Ik ben een onderbuikkiezer. Wil in ieder geval dat het nietsontziende geldgewin ten koste van mensen en milieu wordt aangepakt en dat het roofzuchtige gespeculeer van banken in het verleden niet wordt afgewenteld op de zwaksten in de samenleving met de smoes van: we gaan voor “eigen verantwoordelijkheid” en dan intussen de benen van onschuldigen bij de knieën afhakken.

 4. Je schrijft “..nu wordt overal in de media beweerd dat de sp aan zetels zou verliezen door het magere optreden van Roemer. Dat kan best zijn maar het kan ook een truc zijn van rechts om de opinie van mensen te beïnvloeden.”
  Dit kan ik niet volgen.
  Worden de peilingen gemanipuleerd door rechts? of deugt de interpretatie van de cijfers niet? Of was het optreden van Roemer niet zwak en praten ‘de media’ ons dat aan?
  Wie zijn ‘de media’?
  Ik hou het zelf maar op ‘vasthouden aan mijn idealen’ 🙂

 5. Je schrijft “..nu wordt overal in de media beweerd dat de sp aan zetels zou verliezen door het magere optreden van Roemer. Dat kan best zijn maar het kan ook een truc zijn van rechts om de opinie van mensen te beïnvloeden.”
  Dit kan ik niet volgen.
  Worden de peilingen gemanipuleerd door rechts? of deugt de interpretatie van de cijfers niet? Of was het optreden van Roemer niet zwak en praten ‘de media’ ons dat aan?
  Wie zijn ‘de media’?
  Ik hou het zelf maar op ‘vasthouden aan mijn idealen’ 🙂

 6. Maurice de Hond (belangijke peiler) is erkend PvdA-man.
  Dus niet rechts.
  ‘De’ media bestaan niet. Je hebt de Telegraaf maar ook de Volkskrant etc.
  Onderbuikstemmers vind ik eng: daarmee is de PVV groot geworden.
  En als het vlees wordt belast eten mensen misschien minder vlees wat alleen maar goed is zowel voor het milieu als voor het dierenwelzijn.
  Elke dag vlees op je bord is niet een must. Laat staan een recht.

 7. Maurice de Hond (belangijke peiler) is erkend PvdA-man.
  Dus niet rechts.
  ‘De’ media bestaan niet. Je hebt de Telegraaf maar ook de Volkskrant etc.
  Onderbuikstemmers vind ik eng: daarmee is de PVV groot geworden.
  En als het vlees wordt belast eten mensen misschien minder vlees wat alleen maar goed is zowel voor het milieu als voor het dierenwelzijn.
  Elke dag vlees op je bord is niet een must. Laat staan een recht.

 8. Dit vind ik interessant: “Eigenlijk denk ik dat een democratie alleen maar problemen geeft, omdat de één altijd dit wil en de ander dat. Maar aangezien er hier nu eenmaal een democratie is, gebruik ik mijn stemrecht. ”
  Zou je daarover een keer een blog kunnen schrijven? Over jouw kijk op de democratie, waarom die volgens jou alleen maar problemen geeft en: wat dan wél.
  Lijkt me heel interessant.

 9. Dit vind ik interessant: “Eigenlijk denk ik dat een democratie alleen maar problemen geeft, omdat de één altijd dit wil en de ander dat. Maar aangezien er hier nu eenmaal een democratie is, gebruik ik mijn stemrecht. ”
  Zou je daarover een keer een blog kunnen schrijven? Over jouw kijk op de democratie, waarom die volgens jou alleen maar problemen geeft en: wat dan wél.
  Lijkt me heel interessant.

 10. Ok, zal ik doen. Eigenlijk weet ik het ook allemaal niet, maar ik voel wel dat hoe meer mensen mogen meedenken en meebeslissen, hoe ingewikkelder het vaak wordt. Je verliest dan veel tijd door discussies en er moeten gewoon knopen doorgehakt worden.
  Zoiets als één kapitein op een schip. Maar dan wel één die het beste voorheeft met degenen voor wie hij/zij verantwoordelijk is. En dan rijst natuurlijk de vraag: wat is dan het beste? Enz. Daarvoor heb je richtlijnen nodig en een structuur waarover iedereen het eens is en waar ieder zich aan wil houden. En waar haal je dat dan vandaan? Enz enz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *