Geschrokken

De kleine wandeling die wij in de ochtend maken is rond een klein natuurgebied. Het is geheel omringd door sloten en dat geeft een enorme vrijheid voor de vogels die daar wonen en lekker kunnen vissen in die sloten. Geen mens springt over de brede sloten heen om de vogels te storen en voor een bootje zijn de sloten weer net te smal.

De ganzen zie je altijd in een groep bij elkaar.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen vandalisme plaatsvindt waar dat wel kan. Iedereen kan het gebied bezoeken en laatst zag ik bij een bankje langs een pad een hele voorraad lege bierblikjes en flesjes van breezers liggen. Het gebied is dag en nacht open voor iedereen en nodigt ook mensen uit die dingen willen doen die het daglicht beter niet kan zien. Zo stond er heel lang een elektrische invalidenwagen geparkeerd bij een hek. Er was een rood-wit politielint omheen gedrapeerd. Vandaag zagen we dat het lint weg was en de scootmobiel lag op zijn kant. Zinloos vandalisme.

Toen we bij de broedende zwaan aankwamen zagen we alleen haar zitten. Het mannetje, dat altijd in de buurt is, zagen we gisteren niet en vandaag ook niet. Ik schrok ervan. Zou ze nu alleen zijn? Kan het zijn dat mensen de andere zwaan hebben doodgeknuppeld? Er is een tijd geweest, een aantal jaren gelden, dat dit veel gebeurde in Den Haag en omstreken.

Ik stel voor om de andere kant op te lopen, een ander rondje, ook rondom sloten. En gelukkig zien we een heel stuk verderop de andere zwaan eten. Ik ben opgelucht. Ahmad zegt: ‘Misschien is de zwaan die we nu hier zien het vrouwtje en zit het mannetje nu op het nest. Het vrouwtje moet ook af en toe eten’. Het lijkt me best logisch. Ik zoek internet af of zwanen afwisselend broeden. Ik vind daar niets over. Wel dat het mannetje het nest moet beschermen. Misschien doet hij dat door op de eieren te gaan zitten om het vrouwtje kans te geven te gaan eten.

Voor we naar huis terugkeren knipt Ahmad wat lange houten stokken af van een grote stapel lange kale afgehakte takken die er liggen. De stokken wil hij gebruiken als steun voor planten in onze tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *