Er worden minder boeken verkocht

Dat hoorde ik laatst op NPO1. Dat is natuurlijk helemaal niet fijn voor de uitgevers en de schrijvers van boeken. Daarentegen worden er wel dagelijks ontzettend veel manuscripten aangeboden, waarvan de schrijvers hopen dat een uitgever ze wil uitgeven. ´Schreven ze maar minder en lazen ze maar meer,´ verzuchtte een uitgever.

Ik denk dat veel mensen nog steeds lezen. Maar net als het streamen van muziek worden boeken nu ook op allerlei sites doorgegeven en gedeeld als e-book. Zo komen fervente lezers alsnog aan hun leesvoer zonder dat de schrijver en de uitgever daar baat bij hebben. Dat is sneu maar moeilijk tegen te gaan. Net zo goed als dat mensen via torrents nieuwe bioscoopfilms kunnen downloaden en met elkaar providers als Netflix en NLZIet kunnen delen en ook zelfs met diverse families digitale kranten kunnen lezen.

Een dergelijk onderwerp kwam vanmorgen ook ter sprake op NPO1. Netflix maakt voor het eerst sinds tijden minder omzet. Dit zou kunnen liggen aan de concurrentie van steeds meer ander providers, maar ook het feit dat Netflix nu gedeeld kan worden op verschillende adressen en apparaten kan daar de oorzaak van zijn. Aan dat laatste wil Netflix waarschijnlijk wat gaan doen.

Blabla. Ik wilde het hier helemaal niet over hebben, maar ik dwaal al schrijvende af. En zo kom ik op het programma ´Eus´ boekenclub´ dat ik laatst keek. Daarin krijgen schrijvers aandacht en feedback op een door hun geschreven boek door twee lezers. Wat mij frappeerde is dat twee van die schrijvers vertelden dat zijzelf aan het begin van een boek dat zij schrijven niet weten hoe de verhaallijn zal zijn. Dat ze niet weten hoe een karakter zich zal ontwikkelen of hoe een avontuur zal verder gaan. Dat lijkt me heerlijk. Zo moet het schrijven echt spannend zijn voor de schrijver. Ik kan het me helemaal voorstellen. Ik merk zelf ook dat als ik bijvoorbeeld hier een stukje begin te schrijven, dat ik dan al schrijvende soms iets heel anders vertel dan ik van plan was.

Het brengt mij op het idee om gewoon voor mijn eigen lol ook een verhaal te gaan schrijven. Een boek dat ik helemaal niet hoef uit te geven (er zijn kennelijk al teveel aanbieders op de markt) maar dat ik gewoon voor mijn plezier schrijf. Net als het schilderen dat ik doe, gewoon als hobby. Lekker bezig zijn. Het toetsenbord is geduldig en het kost niks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *