Enge vrouwen

Vaak wordt er gesproken over enge mannen, die alleen al vanwege hoe ze eruit zien een beetje eng overkomen. Dat klopt niet altijd. Een ogenschijnlijk ‘enge’ man kan een heel braaf en lief mens zijn en een lief uitziende man is misschien heel gemeen. Maar vrouwen kunnen ook eng zijn of op zijn minst je een onbehaaglijk gevoel geven als je naar ze kijkt.

Vandaag zat ik in de tram. In de tram heb je er niets over te vertellen wie er met je mee reist. Mensen kunnen heel dicht op je gaan zitten en dat kan je soms benauwen, maar er is dan geen uitweg. Ook de geur van mensen moet je zien te verdragen, want de tram is voor iedereen met een geldig reisdocument bedoeld.

Vandaag zat ik toevallig in de tram met merendeels vrouwen en van sommige daarvan kreeg ik een onbehaaglijk gevoel. Zo zat er in de verte in een tegenovergestelde rij een vrouw heel veel naar me te staren. Ze had een hoedje op en ze keek me aan met een blik die me deed huiveren. Ik probeerde er niet op te letten en mijn blik naar buiten te richten, waar het ochtendzonnetje behaaglijk op me scheen.

Mijn gedachten gingen naar heel lang terug (ik was nog in mijn twintiger jaren), toen ik in een bus zat. Al bij binnenkomst zag ik een vrouw achterin de bus met een duistere blik naar me staren, wat me direct een onbehaaglijk gevoel gaf. Een paar haltes verder ging ze plotseling in een rij naast me op een vrijgekomen plaats zitten. Ze hield op een ‘onopvallende manier’ een boek vast, opzij van haar lichaam. Op het boek stond een voorplaat met daarop een vrouw afgebeeld die op een SM achtige wijze onderhanden werd genomen. Over haar schouder gluurde ze naar mij om mijn reactie te zien. Ik schrok er enorm van en dat vond ze kennelijk leuk. Een paar haltes verder stapte ze gelukkig uit. Ik was er nog dagen door van slag.

De vrouw in de verte nu in de tram gaf me een even onbehaaglijk gevoel als de vrouw van lang geleden. Ik zag haar een paar haltes verder uitstappen, gelukkig zonder boek ?. Soms kunnen mensen die je niet kent je een onbestemd raar gevoel geven. Ik probeer me daar een beetje tegen te weren, maar het lukt niet altijd.

Eén gedachte over “Enge vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *