Een teken van leven

Ik ben er nog, maar ik heb niets te schrijven. Of het moet zijn: Stay well. Be happy. Pas op met gladheid en breek je nek niet bij het schaatsen.

Ik snap de opwinding niet zo van de Nederlanders die helemaal opgewonden en blij worden van sneeuw en het ijs dat eraan zit te komen. ‘Dan hebben we tenminste weer iets wat we mogen doen,’ hoorde ik iemand op ‘op1’ zeggen (een flutprogramma, waarvan ik soms flarden terugkijk op YouTube). ‘Ja,’ kirde een ander. ‘Ik zie ons al allemaal heerlijk op de grachten schaatsen met sopie en….’.

Zij liever dan ik. De tijd van stoerdoenerij op mijn botte kunstschaatsen is nu echt definitief voorbij. Ik ben veel te bang om te vallen. Mijn evenwichtsorgaan is niet meer wat het geweest is. Laatst viel ik zelfs even voorover, toen ik wat onhandig uit ons hoge bed stapte om een nachtelijk plasje te doen. Ik kon me nog net behoeden voor een complete val en moest in mezelf een beetje grinniken om het koddige van de situatie. Wat een geklungel.

Nee, liever verschans ik me gedurende de koude-periode in mijn huis, met alle boodschappen voor een week. Kijkend naar de vogeltjes die komen eten van wat er voor ze hangt. Af en toe even wat ontdooid water voor ze neerzetten, maar verder moet niemand me naar buiten jagen. Sporten doe ik op mijn stationaire fiets. Ja, dat durft deze bejaarde wel. Ik moet trouwens zeggen dat het resultaat van nu al ruim twee jaar dagelijks 10 km flink doortrappen zijn vruchten begint af te dragen. Dames, het is een aanrader. Je krijgt het figuur van een jonge meid. Maar wel volhouden, hè.

Verder bedenk ik alvast wat ik ga stemmen in maart. En twijfel ik eraan of ik me wel wil laten vaccineren. Ik hoor enge verhalen van nog betrekkelijk jonge mensen (in de zorg) die hondsberoerd worden van de tweede prik. Mijn ervaring is dat mijn lichaam niet goed reageert op lichaamsvreemde stoffen. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe anderen daarover denken. Mijn hart breekt als ik die oudjes zie, die zonder mopperen en zonder enige weerstand zich vol vertrouwen laten prikken in hun oude, rimpelige lijf. Maar ook als ik lees dat volgens een krantenbericht 80 % (!) van de jongeren tegen een burn-out of depressie, of hoe je het maar noemen wilt, aanzit. Dat is toch wel heel schrijnend, als dat getal tenminste klopt. Ik vraag me namelijk altijd af hoe ze aan zo een precies percentage komen, wantrouwend als ik ben voor de exactheid van de resultaten van sociale ‘wetenschappen’. Maar dat terzijde.

En hoe is het met de lezer? Jammer dat ik daarop nooit antwoord krijg.

12 gedachten over “Een teken van leven

 1. Je schrijft “Ik hoor enge verhalen van nog betrekkelijk jonge mensen (in de zorg) die hondsberoerd worden van de tweede prik.”
  Ik hoor die niet. Waar heb je die informatie vandaan? Want het is nogal wat als je op basis daarvan besluit je niet te laten vaccineren.

  Hoe het met deze lezer is? dat mail ik je liever privé 😉

  • De fysiotherapeut van de buurvrouw voor wie ik boodschappen doen ging met haar naar buiten voor een therapeutische wandeling (om te herstellen van heupoperatie). Onderweg werd ze ineens lijkbleek en vroeg ze of ze even op de rollator mocht zitten om uit te rusten. Ze was hondsberoerd. Ze had net de tweede prik gehad. Die avond was het overgeven en 41 graden koorts. Een nog vrij jonge, sportieve vrouw.
   Ik zeg niet dat ik me zeker niet laat vaccineren, maar ik sta niet te springen. Gelukkig hebben we nog even tijd om te beslissen, want zo rap gaat het allemaal niet ?

 2. Antwoord? nou bij deze.
  Wat heb je aan een figuur van een jonge meid als jij je alleen binnen verschanst? Geef mij me lekkere op leeftijd lijf maar waarmee ik naar buiten ga, wandel, boodschappen doe enz. Lijkt dat ik toch echt beter af ben zeker gezien je stemming.
  Flut programma, heb ik gehoord enz. Leef!!!!!! Ervaar het zelf, onderneem actie en wat je niet bevalt, op beeld, zet het uit, in real live, reageer niet, kijk de andere kant op, Whate ever, leef!,,,,

  Hoe het mij mij is? Na 3 weken kaakontsteking, vandaag 2 kiezen getrokken, gaatjes gehecht?, binnen 2 weken naar de kaak chirurg voor plaatsen implantaten en dan een brug enz. Kortom project van totaal 3 tot 6 maanden, dus ben ff lekker bezig????

  Sneeuw en ijs ? super voor kleinkinderen en ? voor wie er niet van houd of angstig is er toch door heen te moeten ploeteren en voor mij? Leuke engineer leuke herinneringen aan sneeuw en ijs en wat ik er mee doe? Nou blijf dit keer ff binnen met mijn vloeibare dieet heb ik geen sneeuw/ijs energie ??????

  Toi toi toi, haal je bretels van je humeur op is mijn advies?

 3. Ik ben de vrolijkheid zelve. Heb je het wel goed gelezen. Je begrijpt echt niets van mij ? neem het niet te serieus allemaal. Bretels voor het humeur, die kende ik nog niet ? Vul niet te veel in voor een ander, is mijn ongevraagd advies aan jou.
  Ik heb een zin in mijn stukje aangepast. Gedurende de koude-week wil ik me verschansen in mijn huis. Niet voor altijd, zoals je kennelijk meende te begrijpen. Ik ga normaal gesproken gewoon naar buiten.

 4. Ik vind je heel openhartig en dat waardeer ik.
  Als het niet zo’n vaak verkeerd gebruikt begrip was zou ik zeggen dat ik je ook ‘lief’ vind.
  Maar vooral: ik vind het nogal wat om zo open en voor iedereen te lezen over jezelf te vertellen. Dat doet/durft niet iedereen.

  Over het vaccineren: mijn reizen naar de woestijn van Amerika zijn mijn hoogtepunten in mijn leven. Ik heb er door corona nu al 3 moeten cancellen. Ik hoop vurig dat ik toch nog een paar van die reizen mag maken. Daarvoor is vaccineren een vereiste. Daarom zal ik het doen.

 5. Dat is ook mijn reden om het eventueel te gaan doen. Om hopelijk ooit weer naar Spanje te kunnen in ons geval. En dank voor je lieve en bemoedigende woorden.

 6. Ik laat mij uitsluitend door mijn huisarts vaccineren, omdat zij mooie ogen heeft en een flirtende blik bovendien. Een consult met haar is een klein feest. Mijn achternaam en haar meisjesnaam hebben een geestige overeenkomst: Drieling versus Ikiz (dat is tweeling in het Turks). Ja, wij lachen wat af! Laatst zei ze olijk dat haar beroep veel diepgang had, terwijl haar middelvinger mijn prostaat inspecteerde. Ja, we hebben een fijne arts/patiënt relatie.
  Het vaccineren vind ik niet bezwaarlijk uit oogpunt van eventuele bijwerkingen. Heb er nooit last van gehad en denk ook deze keer er goed mee weg te komen. Ook artsen, politieagenten en onderwijzers laten zich behandelen, dus wie ben ik dan om angst te hebben voor zo’n prikje, waarover ik best wel goed geïnformeerd ben.
  Spuitje er in, spuitje eruit! Meer is het niet! ?

 7. Klopt Shabnam, snap echt niets van jou, dat ik een mening heb is een gegeven en fijn dat jij de vrolijkheid zelve bent. Ik vul niet in hoor maar haal dat vrolijke zelve niet uit je stukjes. Bretels ophalen bij een minder goed humeur is sinds eeuwenlang sporadisch maar zeer effectieve uitspraak binnen ons gezin. Toi toi toi, het gaatjullie goed ??????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *