E-bikes

Ik ben ze een beetje gaan haten, ebikes. Vooral als er van die grijsharige diehards op zitten die je triomfantelijk voorbijrijden, omdat ze de snelheid er goed hebben inzitten vanwege hun dubbele aandrijving. ‘Je doet dat niet op eigen kracht, wijfie,’ denk ik dan grimmig. ‘Dus kijk maar niet zo stoer. Grrr.’
Ahmad heeft spiegels gemonteerd op het stuur van onze fietsen, zodat we de geluidloze gluiperds aan kunnen zien komen, voordat ze ons zonder enige waarschuwing inhalen en eventueel weer afsnijden.
Deze krengen van fietsen kunnen hard rijden, tot wel 45 km per uur. En tot nu toe reden mensen dus op deze fietsen op het gewone fietspad en zonder helm. Het kan mij overigens niets schelen of zij al dan niet een helm dragen, maar rijders op brommers met een geel plaatje moeten wel een helm dragen en mogen niet op het fietspad. Zij moeten zich begeven op de rijweg. En terecht.
Vandaag lees ik in mijn digitale krantje dat e-bikes die tot 45 km per uur rijden nu een stevigere helm moeten dragen. Dat gaat in vanaf januari van het komende jaar. Fijn dat hun roekeloze knar dan beschermd is tegen ongelukken. Dat geldt niet voor de argeloze fietser die ze regelmatig schijnen aan te rijden. Maar……gelukkig moeten deze supersnelle ellende bikes ook op de rijbaan rijden vanaf 1 januari 2017 en mogen zij niet meer op het fietspad. gotere en dikkere helm….
Dat vind ik een goede maatregel. Blijft er nog een risico dat sommige mensen met ebikes zullen jokken en beweren dat hun ebike alleen maar een blauw plaatje moet, omdat het ding niet harder gaat dan 20 km. Zodat hun haartjes niet geplet worden door een onflatteuze helm. Dan voeren ze misschien stiekem hun motortje op, zoals dat vroeger ook wel gebeurde met brommertjes. Ik houd ze in de gaten. Van voren, opzij en van achteren in mijn spiegel. Huh!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *