Dierenleed onder de tafel

We gaan straks eten en de tafel op ons terras is al half gedekt, als ik een bij zie onder de tafel. Het beestje doet pogingen op te stijgen, maar dat lukt niet. Het diertje mist een vleugel. Ik kijk naar het wanhopige gefriemel op de grond. ‘Moet ik de bij niet doodmaken?’ vraag ik aan Ahmad. ‘Om hem uit zijn lijden te verlossen?’ Hij vindt van niet.
Ik ga nog een keer naar de keuken om de rest van het eten te halen en bij terugkomst zie ik opnieuw het diertje spartelen. Ik heb bijna geen zin meer in mijn spaghetti. Hoe kan ik rustig eten, terwijl dit dier een doodsstrijd aan het voeren is onder onze tafel. Ik kijk weer naar het diertje. Kan mijn blik er moeilijk van loslaten. Nu lijkt het of het dier ineens wel twee vleugels heeft. Maar de vleugels zijn niet van de bij, maar van een wesp die bovenop de bij zit.  Ahmad wappert even met zijn hand en dan zie ik dat een wesp wegvliegt. Hij heeft de helft van de bij in zijn bek. Op de grond zie ik de restanten van het bijenlijfje nog steeds spartelen.
Wat een luguber tafereel. ‘Bijen hebben niet zoveel pijngevoel, hè?’ vraag ik hoopvol aan Ahmad. Hij knikt geruststellend. We kauwen verder op onze spaghetti en dan de meloen. Als ik de na het eten de tafel ga schoonmaken, vliegt een wesp rakelings langs mijn neus. Ik jaag hem weg. Als ik op de grond kijk, zie ik dat ook de andere helft van de bij nu verdwenen is.
Bijen betrekken hun voedsel uit de meeldraden van bloemen en maken daar honing van. Wespen zijn vleeseters en hebben snel in de gaten wanneer een insect ziek is of stervende. Dan eten zij dat op. Zowel bijen als wespen kunnen steken, maar bijen laten daarbij hun angel achter en sterven spoedig daarna. Terwijl wespen een onbeperkt aantal keren kunnen steken.
Dit alles vertelt Ahmad mij. Ik wist er wel iets van, maar dat wespen vleeseters waren wist ik niet. Het is ook bijzonder dat de wesp de bij in de gaten had. We hadden de zonwering uit staan met een extra luifel tot aan de rand van het balkon. De wesp is mogelijk afgaan op het geluid van het klapwiekende vleugeltje van de bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *