Córdoba

Als er iemand ooit van plan is naar Andalusië te gaan, dan raad ik deze aan om beslist een bezoek te brengen aan Córdoba. Daar ademt nog de spiritualiteit uit de gezegende tijd van het kalifaat.
Men kan de mezquita de Córdoba bezoeken (8 euro intree), die geen mezquita (moskee) meer is, maar is herbouwd tot een kathedraal, zoals veel moskeeën in synagogen in Andalusië zijn omgebouwd tot kerk of kathedraal. Het is meestal heel goed te zien wat de moskee was en wat er is bijgebouwd om er een kerk of kathedraal van te maken. Soms zie je in de muren, deuren en plafonds nog koranteksten en verder zie je dan altaren en schilderijen van Jesus en de heiige maagd Maria. Zo ook in de reusachtige mesquita/ kathedraal van Córdoba.
Het is leuk te slenteren in de smalle straatjes van het oude centrum van Córdoba met hun leuke doorkijkjes vol bloemen en af en toe een glimp te zien van een mooie patio. Het ademt een rust die ik niet zo sterk voelde in Sevilla.
Maar hoogtepunt van ons uitstapje naar Córdoba was voor mij een bezoek aan het museum Torre de Calahorra http://www.torrecalahorra.com/
Voor 4.50 euro aan intree krijg je hier een schat aan informatie gepresenteerd. Bij binnenkomst krijgt men een koptelefoon en in een taal naar keuze krijgt men dan de info. Er zijn 8 zalen, waarin telkens een ander element wordt getoond van de bloeitijd van het kalifaat. Hoe in die tijd werken en studeren ook een vorm van bidden was. En hoe kunst, studie, religie onderling verweven waren. Veel activiteiten en ontmoetingen die van belang waren voor de gemeenschap vonden plaats in de moskee. Er was een goede relatie tussen joden, christenen en moslims.
De beroemde sufiheilige Ibn Arabi ontving zijn onderwijs in de moskee en zijn leermeester was een vrouw(!). Er werd baanbrekend werk verricht door een chirurg die tot in de 20e eeuw de grondslag legde voor de chirurgie in heel Europa. Het was een tijd van licht en verlichting.
In het museum zijn ook twee miniatuurreplica’s te bewonderen van de mesquita de Córdoba zoals deze oorspronkelijk is geweest. Met 900 zuilen en veel lichtinval, zodat op elk tijdstip van de dag men aan het licht kon zien welke gebedstijd het was.
Ook is er een replica van het Al Hambra te Granada, bestaande uit drie paleizen met prachtige binnentuinen (naar het voorbeeld van het huis van de Profeet sws), gebouwd met liefde voor de Schepper.
Ik had gekozen voor de Engelse taal en de beschrijvingen waren dermate boeiend en poëtisch dat ik bij het zien van de mesquita de Córdoba in zijn oorspronkelijke staat en het horen van de woorden die daarbij gesproken werden spontaan in huilen uitbarstte. Wat een mooie tijd moet het geweest zijn en wat verlang ik naar de terugkeer van een tijd als deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *