BPPD en positieveranderingsduizeligheid oefeningen

Gisteren werd ik wakker en draaide me van mijn rechterzij op mijn rug, terwijl ik mijn ogen opende. Ik kreeg een acute aanval van duizeligheid en zag het plafond draaien. De aanval duurde niet lang, maar deed me wel schrikken. Ik had zoiets in liggende houding nooit eerder ervaren of het moet zijn in een ver verleden, na een glaasje teveel te hebben gedronken.

Maar ik ben al sinds ruim 44 jaar geheelonthouder en dus had het gebruik van drugs of alcohol niets te maken met deze plotseling aanval.

Ik stond voorzichtig op, ging eerst even op de rand van mijn bed zitten en liep voorzichtig naar de badkamer. Sinds het breken van een flink aantal botten (pols, ribben, ellenboog en heup) ben ik voorzichtig geworden.

Als ik even later mijn haar doe en voorover buig om meer volume te creëren in mijn haar, krijg ik weer een acute aanval van duizeligheid en ik kan me nog net aan mijn bed vastgrijpen om niet om te kukelen. Karamba!

De rest van de dag gaat het beter en ervaar ik geen gekke draaierigheid meer, maar vannacht gebeurt me weer hetzelfde bij het draaien van mijn rechterzij naar mijn rug. Ik voel me ongeveer een halve minuut lang of ik me in een snel draaiende kermisattractie bevind. En dit gevoel herhaalt zich telkens wanneer ik die beweging herhaal. Wat is er met me aan de hand?

In de ochtend besluit ik mijn tablet te raadplegen om doemgedachten tegen te gaan. Ik krijg namelijk al fantasieën van een grote tumor in mijn hoofd of een plotseling dood neervallen. Niet verstandig, maar begrijpelijk voor een persoon van mijn leeftijd met veel kanker in de familie.

Ik lees al snel dat de symptomen van mijn duizelig zijn in liggende stand overeenkomen met de diagnose Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. Althans ik hoop maar dat dat het is. Er is ook een oefening voor om eraf te komen.

Ik las overigens verschillende sites over BPPD. In één daarvan werd gesuggereerd dat mensen depressief konden worden van deze aandoening en dat daarom antidepressiva konden worden voorgeschreven, wat in 80 % van de gevallen verlichting zou geven.

Ja, dahag. Geen sprake van dat ik een lichamelijke klacht zou laten bestrijden met antidepressiva. En dan zeker, vrolijk van de peppillen, omvallen en mijn botten breken.

Nee, ik zag het meeste heil in de site van Isala, waar een oefening wordt gegeven die je in de ochtend en avond kan doen om de duizeligheid te doen afnemen.

Ik deel de link hier, omdat er mogelijk meer mensen kunnen zijn met dezelfde vervelende klacht. Hopelijk hebben zij en ik baat bij deze oefening die je elke ochtend en avond 10 minuten van je tijd kost. Gedeelde smart is halve smart ❤.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *