Boeken kiezen

Het valt niet altijd mee om een boek te kiezen, waarvan je denkt dat het je zal bevallen. Smaken verschillen. Zoals ik al eerder vertelde, lees ik alle boeken van Kees van Beijnum, omdat ik hem een fantastische schrijver vind. Ik ben nu bezig met het laatste door mij nog ongelezen boek van hem, de offers. Dat is iets taaier om in te komen voor mij dan zijn andere boeken, maar ik wist dat ik door moest zetten en ik zit dan ook nu helemaal in het verhaal. Heerlijk is dat.

Maar het is tijd om weer uit te kijken naar een ander goed boek, omdat ik boeken snel uitlees. Ik las in de Volkskrant dat Arnon Grunberg de PC Hooftprijs heeft gewonnen. Ik heb een paar boeken van hem gelezen.Ik vind dat hij heel mooi omgaat met de taal, maar ik voel niets bij zijn verhalen en soms zelfs afkeer. Ik heb niets met zijn fantasiewereld en zijn boeken laten me zitten met een gevoel van teleurstelling. Wat wilde hij nu eigenlijk vertellen, denk ik dan? Het zal wel aan mij liggen, want veel anderen lezen hem wel graag. Anders had hij de prijs niet verdiend.

Vandaag las ik in de column van Sylvia Witteman dat het boek van Jonathan Franzen, Crossroads (Kruispunt als Nederlandse titel) gezien wordt als het allerfijnste boek van 2021. Vervolgens vertelt zij een en ander over de inhoud van het boek en ook dat het deel 1 zal zijn van een trilogie. Ik vind Sylvia Witteman een heel goede columniste. Ik lees al haar columns met veel plezier en daarom hecht ik ook waarde aan haar oordeel over een boek.

Dus na van Beijnum hoop ik dit lijvige werkte te gaan lezen. Als het boek bevalt, dan kan ik daarmee een stukje van de winter door. Lezen is fijn.

2 gedachten over “Boeken kiezen

  1. Begrijp je gevoel! Dat heb ik ook met Grunberg, en niet alleen met hem; Connie Palmen en Griet op de Beeck zijn ook van die schrijvers die mij het gevoel geven dat ik een pan met literaire spruitjesstamp zit leeg te eten. Teveel wendingen, teveel blijven hangen in trauma, kortom: niet doorheen te vreten.
    Ik moet eerlijk vertellen dat ik dit soort boeken nooit uitlees. Na een paar pagina’s brei ik er zelf een eind aan. Waarschijnlijk ben ik niet slim genoeg. De schrijvers zullen dat niet ontkennen.

  2. Dat jij niet slim genoeg zou zijn lijkt me heel sterk. Wat mezelf betreft, ik denk dat ik me hier en daar niet genoeg kan inleven in de verhalen van sommigen, omdat ze kennelijk een heel andere manier van denken en voelen vertegenwoordigen dan ik. Dan is het feit dat ze wel goed schrijven voor mij niet genoeg om de boeken graag te willen lezen. De schrijfstijl is belangrijk, maar het verhaal en de achterliggende gedachtes ook. De één spreekt je meer aan dan de ander. Van Griet op de Beeck vond ik één boek wel goed: het heette ‘kom hier dat ik u kus’. Verder heb ik niets van haar gelezen. Jouw woord ‘spruitjesstamp’ geeft goed de smaak weer die ik krijg bij het lezen van sommige Nederlandse schrijvers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *