Blij dat ik teken

Het is rustig aan het front. Ik heb weer een nieuwe bevlieging, maar wat mij betreft mag deze blijven duren. Je hebt er niets anders voor nodig dan een schetsblok, een potlood en wat tissues voor het vervagen.
De potloden die ik kocht in de ‘artiestenwinkel’ zijn niet zo een succes. Ze tekenen te definitief en te ‘onuitgumbaar’. De ‘vervagers’ bevallen me ook niet, omdat de potloodkleur eraan blijft kleven, waardoor ze je soms van ‘licht naar duister brengen in plaats van van  duister naar licht’. Vandaag kocht ik bij de Aldi een pak HB2 potloden met een klein gummetje aan de bovenkant. Daarmee gaat het tekenen fantastisch. Het gummetje is klein en kan heel fijntjes net een lijntje of vlekje weghalen dat ik niet hebben wil. Verder een pak tissues voor het vervagen van schaduw en lijnen.
Eigenlijk heb ik nooit leren tekenen. Op school vertelden ze je niets over de geheimen van de tekenkunst. Ze lieten je maar wat aanmodderen en dan kreeg je een cijfer voor je werkstuk. Ik was er zelf nooit tevreden over.
Maar nu kan je op You Tube via diverse kanalen te weten komen hoe je het beste kan tekenen, stap voor stap. Dat is dan weer zo mooi van internet! Gratis les in de huiskamer!
Verder merk ik dat tekenen kijken is. Kijken naar waar de schaduwen vallen, waar de lichtjes in de ogen zich bevinden. Ik merk dat ik nu heel anders kijk naar de wereld om me heen. Eerst bekeek ik de wereld door een foto-lens, daarna door een film-lens en nu kijk ik met de ogen van iemand die wil schetsen. Het leukst vind ik portretten. Hoe kan ik iemands expressie ‘vangen’ in een tekening, zodat je zegt: ‘ja, dat is………’
Ik ben nog lang niet waar ik wezen wil. Tekenen is een proces, als het leven zelf. Elke dag vergaap ik me even aan de YouTube kanalen die laten zien hoe je bijvoorbeeld een oog of een mond tekent. En elke dag ga ik aan het keukentafeltje zitten en maak ik een tekening.
Als voorbeeld dienen foto’s die ik heb opgeslagen in mijn e-reader. Ze verschijnen weliswaar nogal klein in beeld, maar wel in zwart-wit, de kleur waarin ik ook teken. Zoek je een leuke hobby? Een hobby waarbij je ook nog kan luisteren naar de radio, omdat alleen je handjes bezig zijn? Ga dan tekenen!

 

potlood

3 gedachten over “Blij dat ik teken

 1. Het begin is veelbelovend (en inderdaad vol hindernissen en leermomenten).
  Je hebt vermoedelijk, in eerste instantie, conté potloden gekocht. Deze gebruik je bij voorkeur op gekleurde papiersoorten, waarbij de witte stift de hoge lichten voor zijn rekening neemt. Zelf koop ik meestal stevige vellen grijs, wat ruwig papier,100 of 120 grams op A2 of A1 formaat en snij ze naar believen op maat hiervoor.
  Het is wel nuttig om wat theorie tot je te nemen; lees eens iets over de ‘Gulden snede’ en de gebruikelijke verhoudingen in een menselijk lichaam, anatomisch gezien.
  Verder is het zeer nuttig om te oefenen op het uitbeelden van handen, voeten, oren en wat dies meer zij. Overweeg ook eens om met pastelkrijt te gaan werken. Evenals houtskool geeft het wat rommel soms, maar het is ook een aardige techniek.
  Veel plezier met je nieuwe hobby! ????X

  • Hihi begin maar met potlood in een gewoon wit schetsblok. Tot ik wat meer zekerheid krijg. Er valt nog veel te leren. Maar You Tube geeft ook goede aanwijzingen, hoor. Mag ik een tekening van jou zien? Ben wel benieuwd. Wat teken jij het liefst? Heb jij les of doe je alles ook op eigen houtje? Het is zo ontzettend leuk om te doen. Denk nu: ‘had ik dat maar eerder geweten’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *