Authentiek

Als je om je heen kijkt en luistert in het mensenrijk, dan kom je in bepaalde periodes meer van bepaalde gedragingen en geluiden tegen dan in andere periodes.
Bepaalde woorden en zinnen liggen in bepaalde periodes meer op de tong van de mensen dan in andere. Een tijd terug, toen ik nog werkte, hoorde ik heel vaak het woord transparant. De organisatie moest transparant zijn, de doelstellingen moesten transparant zijn. Transparantie was een hoog goed, dat echter zelden gedefinieerd werd.
Een tijd later hoorde ik vaak dat dingen “zomaar’ konden gebeuren. Op tv, op straat, overal. “Ja, het zou weleens kunnen dat zomaar……..” Het woord zomaar was een tijd erg populair en is dat nu nog bij een aantal ietwat achter de mode aan hollenden. Zoals alweer een tijd geleden het woord “Dus….?” Als iemand iets zei dat je volslagen onzin vond of je was het er niet mee eens, dan kon je dat krachtig kenbaar maken door op indringende wijze enkel en alleen te roepen: “….Dus?”
Het iemand “dissen” of “beschouwen” was ook een tijd in zwang, maar vooral bij wat jongere “gasten”.
Nu hoor ik veel het woord “authentiek”. Dat zou je dus nu moeten zijn, authentiek. Gewoon jezelf zijn en doen zoals je bent, zeg maar, en niet meer zoals je niet bent is nu heel belangrijk. Bekende Nederlanders hebben dat ook ontdekt. Wil je “scoren” en wil je dat Nederland graag naar je kijkt of luistert, dan moet je wel authentiek zijn. Ben je dat niet, dan kun je het wel vergeten, want de verwende kijker heeft het nu wel in de gaten als je je anders voordoet dan je bent en wil daar niets van weten.
Dus: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Dat zeiden mensen al in de 50er jaren? En al die botox en die siliconen, dat begint op den duur toch ook te lekken en te zwellen en te verschrompelen.
Af dus die maskers! Wees jezelf en Nederland zal je omarmen. Wees authentiek.

2 gedachten over “Authentiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *