Ahmad de wizard

Vandaag heeft Ahmad iets moois voor mij gemaakt/ geregeld!
Mijn weblog bestaat bij de gratie van service die verleend wordt door een webhost. Ik betaal elk jaar een bedrag voor een bepaalde hoeveelheid schijfruimte op het web en verder heb ik recht op de domeinnaam die ik gekozen heb, eveneens tegen betaling.
Als ik kom te overlijden houdt logischerwijze de betaling aan de webhost op en zal dus ook mijn weblog uit de digitale space verdwijnen. Dag artikeltjes, dag foto’s en dag filmpjes! Enkele van mijn kinderen vinden dat jammer. Zij willen na mijn dood misschien nog af en toe een blik kunnen werpen in mijn de zielenroerselen (verzekeren zij me nu). De filmpjes heb ik bewaard op een externe schijf. Mocht You Tube die ooit wissen, dan zijn de filmpjes alsnog op onze externe schijf te zien in hun originele vorm.
Mijn weblog heeft Ahmad ook gered van verdwijnen met mijn dood. Mijn hele weblog is naast op internet ook nu te bereiken op mijn pc (zonder internet!), op de zogenaamde ‘local host’ die in mijn pc zit. En de hele inhoud kan ik regelmatig updaten op de externe schijf. Het enige dat ik daarvoor hoef te doen is daar met mijn rechter muisknop een map aan te klikken in de vorm van een aktetas, geheten shabnams weblog en dan de opdracht te geven ‘alles bijwerken’. Dan wordt alles wat ik gedaan heb in mijn ‘local host weblog’ automatisch bijgewerkt op de externe schijf!
Het enige dat anders is dan eerst is dat ik nu alles wat ik schrijf eerst schrijf in mijn ‘local host weblog’. Vervolgens kopieer ik het naar mijn echte weblog. Het local host weblog is dus een database die ik op die manier bijhoudt en deze kan ik dus gemakkelijk updaten op mijn externe schijf, omdat daar die map (met die aktetas) in directe verbinding staat met mij  local webhost in de pc. Dus er hoeft niets gekopieerd te worden en geplakt. Gewoon de externe schijf aansluiten en met die rechter muisknop de opdracht geven aan de ‘aktetasmap’: ‘alles bijwerken, en snel een beetje!’.
Om mijn weblog na mijn dood te kunnen lezen moeten mijn kinderen wel kijken in mijn laptop (als die dan nog leeft). Want voor het bekijken van het weblog is een programma op de locale server nodig, xampp geheten, waarin zich de onderdelen Apache, MySQL, FileZile en Tomcat bevinden. Dus als mijn laptop het begeeft (tijdens mijn leven of  erna), moet op een eventuele andere pc het programma xampp geïnstalleerd worden en dan kunnen alle data die zijn bewaard op de externe schijf getransporteerd worden in dit programma en is er niets verloren gegaan van mijn ‘oprispingen’.
Tot zover heb ik hier nu naar beste kunnen beschreven wat Ahmad voor mij geregeld heeft in digibetentaal (mijn taal). Ahmad de wizard heeft mijn weblog een langer leven gegeven dan het mijne. Maar als hij eerder mocht komen te overlijden, dan heb ik wel een probleem als mijn pc het begeeft óf……..ik zal me (met de kennis van bovenstaande) moeten gaan verdiepen in de mogelijkheden van het programma xampp.

Eén gedachte over “Ahmad de wizard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *