Achtste dag, nare dinsdag

In de islam geldt de dinsdag niet als een gunstige dag voor het ondernemen van belangrijke zaken. In ieder geval is het een dag die ongeschikt wordt geacht voor het maken van reizen. Er gebeuren veel ongelukken op dinsdagen. Natuurlijk is het onvermijdelijk dat je dingen moet doen op dinsdag en men kan niet altijd zijn leven erop instellen. Ik reis liever niet op dinsdag als dat ook op een andere dag kan.
Voor onze lieve eend was het vandaag ook een enerverende dag. Met in de hoofdrol de kat van de buren. Een heel lieve kat die al vanaf haar prille jeugd een achterpoot mist als gevolg van een aanrijding. Maar een roofdier zal altijd een roofdier blijven!
Vanmorgen zat “onze” moedereend alweer om 7.45 op haar nest. Ik had alvast een bakje water voor haar klaargezet, opdat ze dat zou zien wanneer zij weg zou gaan en dan zou weten dat zij daarop kan vertrouwen. Ook had ik al een bordje eendengranen gereed staan om voor haar neer te zetten vlak voor ik haar vertrek, om een uur of 10.30.
Ahmad en ik zaten allebei aan onze laptopjes toen we werden opgeschrikt door een luid eendengekwaak. Wat was er gebeurd? De kat van de buren was de tuin in komen lopen, op zoek naar een emmer water, waaruit zij weleens vaker komt drinken. Ze had kennelijk de eend opgemerkt, geroken of horen ritselen. In ieder geval was onze eend van haar geschrokken en van haar nest weggerend. Ahmad heeft nog de kat vanacher de bosjes vandaan zien komen waar het nest is. Mogelijk heeft zij even aan de eieren gesnuffeld! Wij hoorden intussen mamma eend kwaken van buiten de achtertuin. Dat schijnen vogels te doen om roofdieren weg te leiden bij hun nest, als er gevaar is. Ahmad riep mij en ik liep op het lawaai af. Ik zag de kat bij de uitgang van de achtertuin staan en wilde haar wegjagen, zodat de eend weer kon terugkeren. Maar door mijn plotselinge aanwezigheid schrok ook de eend en zij vloog weg!
Ik voel me een sukkel en ben er de hele dag verdrietig van. Heb als een dwaze moeder lopen zoeken naar mijn “huiseend”. Zag allemaal eenden gezellig in groepjes, maar ik kon “de mijne” niet identificeren.
Ze heeft gelukkig nog wel haar achtste ei kunnen leggen. Dat konden we constateren omdat de eieren vandaag goed te tellen waren. De arme schat heeft geen tijd gehad om ze goed toe te dekken. Er lag een klein beetje dons op. Betekent dit dat zij morgen haar negende ei wil komen leggen en dan gaan broeden? Ik hoop het zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *