Weer een 'avontuur' in de supermarkt

Anders dan in Spanje, kan je hier op zondag gewoon je boodschappen doen. Nadat we onze tuin vandaag een beetje op orde hadden (schuttingen geplaatst met gerecycleerd materiaal) en al het grof vuil al vast gebundeld hadden voor morgenavond, en nadat we de compostbak met succes geleegd hadden en de aarde en compost gestort (een walhalla voor wormen, die dan ook direct tevoorschijn kropen), ging ik even op mijn fiets naar de Lidl.
Het was daar razend druk! Zo druk heb ik het nog nooit gezien. Hele families liepen hun boodschappenkar te vullen. Kinderen renden rond, jengelden, schreeuwden en huppelden. Invaliden met een scootmobiel baanden zich met een engelengeduld moeizaam een weg door deze kluwen. Ik liet mijn kar staan in enkele stille hoekjes om daarna met meer bewegingsvrijheid op jacht te gaan naar o.a. zoete aardappel, olijfolie en geraspte kaas. Waarom was het zo druk?
Morgen begint de ramadan. Het is dat iemand mij vanmorgen een gezegende ramadan wenste, want anders had ik het eerlijk gezegd niet geweten. Sinds ik niet meer mee kan doen met vasten vanwege mijn darmen, houd ik het niet meer zo bij.
Zoals de Nederlanders de winkels bestormen voor de kerst (alsof het hun laatste kans is op het inslaan van voldoende voedsel), zo bestormden onze moslim broeders en zusters vandaag de Lidl, de Jumbo en slagerij en supermarkt Marakesh. Het was een chaotische toestand en het feit dat de schappen niet volledig meer gevuld waren, omdat het toch wél zondag is, gaf extra dramatiek aan dit gebeuren. Alsof  er echt gestreden werd om het bestaan. Maar ik moet zeggen dat iedereen, ondanks deze drukte, rustig bleef en beleefd. ‘Gaat u voor, mevrouw,’ zei een jongeman met een opgeschoren kapsel tegen me. Terwijl ik eigenlijk niet wist of ik voorlangs wilde, op zoek als ik was naar een zoete aardappel. Het had wel iets…..zoiets als paaseitjes zoeken. Waar is ($%^&) de olijfolie! O, hij zit verstopt achter die stilstaande steekkar….
Dus het was druk vandaag in de winkels op deze dag voor de heilige maand ramadan, de laatste dag dat er nog gegeten wordt door moslims bij daglicht .
Morgen zal het een stuk stiller zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *