Vakman

Sinds een aantal jaren hebben wij CV in het hele huis. Daarmee werden onze gaskachels definitief vervangen. Omdat ik een huurwoning bewoon heb ik een geiser die ook gehuurd is. En bij die huur is ook jaarlijks onderhoud inbegrepen.

Afgelopen jaar heeft in oktober een onderhoudsmonteur aangebeld bij mij, maar hij trof ons niet thuis aan. Toen ik bij thuiskomst uit Spanje een klein briefje aantrof, waarin zijn vergeefse bezoek vermeld stond, belde ik direct Breman, het bedrijf dat mijn geiser heeft geleverd en ook onderhoudt. Ik wilde een nieuwe afspraak maken, maar de receptioniste zei me dat dit niet nodig was, omdat mijn ‘geval al in behandeling was’. Ik zou vanzelf een nieuwe afspraak krijgen. ‘Als dat maar wel voor 19 jan 2022 is,’ zei ik nog. Dat zou dik in orde komen.

Toen ik een paar weken geleden nog niets had gehoord van het bedrijf, belde ik zelf maar weer eens. Ik wilde nu toch wel graag een afspraak maken voor ons vertrek naar Spanje. Tja, dat kon pas in februari. Ik bleef rustig, maar zei wel dat ik het jammer vond dat de receptioniste mij niet eens gelegenheid had gegeven in november om een afspraak te maken onder het mom van dat het allemaal al in orde was. En dat bleek dus achteraf niet te kloppen.

Tot mijn verrassing werd ik vorige week toch gebeld door iemand van de planning van Breman. Ze hadden toch een gaatje, omdat er iemand was uitgevallen. En dat was vandaag in de ochtend. ‘Fantastisch,’ riep ik uit. En ik bedankte de vrouw hartelijk voor haar telefoontje.

Vandaag stond op de afgesproken tijd een grote zwarte man voor mijn deur. Hij begon enthousiast aan zijn werk en ik vertelde hem dat mijn man en ik allebei geen idee hadden hoe de verwarming te ontluchten. Internet maakte me hierover niet wijzer. Hij zou het me allemaal uitleggen. Even later liet hij me zien hoe je de watervoorraad moest bijvullen tot 2 bar. Hij liet me zien dat je de slang eerst moest laten leeglopen om hem te ontluchten voordat je hem aansloot. Aha! Dat wisten Ahmad en ik niet. Wij hebben er dus diverse keren zonder het te beseffen lucht ingepompt. De man moest er met mij hartelijk om lachen. Toen Ahmad beneden kwam, riep ik hem erbij om ook aan hem uit te leggen hoe wij voortaan water moesten bijvullen. Tot mijn verrassing sprak de monteur vloeiend Spaans. Terwijl hij verder werkte aan het onderhoud van de geiser, ontstond er een levendig gesprek tussen deze grote man en de normaal gesproken vrij stille kleine Ahmad. Ik zat er in de woonkamer met een glimlach naar te luisteren.

De monteur gaf de geiser een grote schoonmaakbeurt. Want ook al is dit prachtexemplaar nog geen 10 jaar oud, er bleek veel vuil en kalkafzetting te zijn aangekoekt in in het binnenste ervan. Hij moest er een flinke tijd aan krabbelen en er een nieuwe rubberrand opzetten. Geen overbodige luxe, lijkt me. Toen hij wegging was de geiser weer perfect in orde en wisten Ahmad en ik allebei hoe je moet bijvullen en ontluchten.

Eigenlijk heb ik tot op heden geen enkele monteur gezien die zo nauwkeurig de geiser een onderhoudsbeurt gaf. We bedankten hem heel hartelijk. Ik denk dat ik voortaan naar hem ga vragen voor elke onderhoudsbeurt. Hij heet Sosa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *