Toch weer op twitter ?

Na regen komt zonneschijn?

Ik merkte dat ik twitter toch ging missen, toen ik mijn account eenmaal had verwijderd. Het zal voortkomen uit een soort nieuwsgierigheid die te vergelijken is met die van iemand die grijpt naar roddelbladen. Net als bij facebook schijn je je twitteraccount opnieuw te kunnen activeren binnen dertig dagen, als je spijt mocht krijgen. Dat wilde ik doen. Maar in plaats van dat ik terugkwam op mijn reeds bestaande account kreeg ik een nieuwe. Waarschijnlijk omdat ik op een andere manier inlogde, omdat ik vergeten was hoe ik eerder in twitter terecht was gekomen en met welke manier van inloggen.

Ik besloot dit keer niemand te volgen en te kijken wat er dan gebeurde. Wat zou ik dan te zien krijgen? Wat zou me voorgeschoteld worden? Vanzelf kreeg ik te zien wat er stond in de accounts van diverse kranten en andere nieuwsmedia. Dat was ook mijn bedoeling. Ik vind het fijn om gewezen te worden op wat er te lezen is en te beluisteren op nieuwmedia. Ook al ben ik niet geabonneerd op alle kranten, meestal is het wel mogelijk via je incognito-scherm een paar artikelen te lezen die eigenlijk achter een betaalmuur zitten uit elke krant . Aangezien de meeste kranten hetzelfde nieuws beschrijven, kan je door te selecteren wat je wilt lezen alsnog een gevarieerd overzicht krijgen van het nieuws en zelfs wat columns meepikken.

Tussen de berichten van de kranten en andere nieuwsmedia kreeg ik tot mijn verbazing ook berichten mee van mensen die ik niet volg. Berichten en meningen die je helemaal niet wil lezen. Hoe wordt bepaald wat ik zomaar meekrijg in de berichtenstroom? Het zal wel een algoritme zijn. Google, facebook (waar ik al jaren niet meer op zit), instagram, enz. zijn door een onzichtbare ´big brother´ op een voor mij totaal onbegrepen manier verbonden.

Ik ging vanmorgen even kijken naar de instellingen op mijn eigen account en zag tot mijn verbazing dat ik 19 accounts volg. Hoe kan dat? Naar mijn weten heb ik zelf bepaald dat ik 0 accounts volg en ik heb uiteraard ook 0 volgers. En nu zie ik hier ineens staan dat ik 19 accounts volg! Kennelijk heeft twitter zich gebaseerd op mijn eerdere account, waarin ik inderdaad ook die media volgde. Maar vreemd genoeg staan er ook twee personen bij: Ozcan Akyol en Nico Dijkshoorn. Typisch en apart wel. Ik heb ze maar laten staan, want ik vind ze allebei best ok.

Nu gluur ik dagelijks even op twitter. Ik kan dat niet lang volhouden. Het is alsof je even de deur open doet om te kijken wat voor weer het nu buiten is. Je ziet dat het nog steeds stormachtig en grijs weer is en je doet snel de deur weer dicht. Om daarna je eigen gedachten en je eigen bezigheden weer op te pakken. Ik praat er wel over met Ahmad, die zich een groter deel van de dag dan ik onderdompelt in het nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *