Pak slaag van ´de natuur´

Vannacht begon het plotseling te regenen en heel hard te waaien. Het was een wind zoals we nog niet eerder om ons huisje hadden horen gieren. Het waren dermate krachtige rukwinden dat ik vreesde dat er dakpannen konden gaan rondvliegen.

Vanmorgen keken we naar de schade. Die bestond in onze omgeving slechts uit nog meer modderdrab op de ooit witte muren van de huizen die blootgesteld waren geweest aan de geseling van wind en regen.

Wat bedremmeld zaten we aan ons ontbijt. ´Allah laat Zijn macht zien,´ zegt Ahmad. ´Hij confronteert ons met onze eigen manier van omgaan met de wereld.´ Dat denk ik ook. Ik weet dat meer dan de helft van de Nederlanders ons om deze gedachte zal uitlachen. Ik las gisteren in de krant dat nu meer dan de helft van de Nederlandse bevolking zich atheïst noemt of agnost. Het streven naar wat men ´vrijheid´ noemt kan ook een nieuw ´geloof´ genoemd worden. Maar in hoeverre ben je vrij, als je vrijheid ten koste gaat van anderen of je leefmilieu?

Even later luister ik naar radio 1, terwijl ik wat huishoudelijke klusjes doe. Ik hoor dat er een enorme schaarste en hongernood is in Ethiopië, waar al anderhalf jaar oorlog gevoerd word en dat er ook schaarste en honger heerst in Sri Lanka, waarvandaan mensen vluchten naar India, waar ze niet welkom zijn. Ik hoor dat men een heel dorp wil bouwen voor de Oekraïners (samen met woningzoekende Nederlanders). Men rekent erop dat er wel 100.000 Oekraïners naar Nederland zouden kunnen komen in de nabije toekomst en het zou heel goed kunnen dat deze mensen jaren in ons land zullen blijven. Ik besef dat dit maar een tipje is van al het nieuws dat er te vertellen is op dit moment. De problemen op mondiaal niveau lijken steeds meer de pan uit te rijzen en er is veel onrust.

Op dit moment regent het flink en het lijkt erop dat het dit keer een regen is die schoon spoelt. Zodra de regen ophoudt willen wij de muren van ons terras en pand zoveel mogelijk verder schoonspuiten voordat de modder helemaal in de muren gaat trekken.

Hier de volledige versie van de mooie song van Leonard Cohen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *