Oplossing voor ongewenste gasten

Herhaaldelijk wordt men in onze buurt gewaarschuwd: ‘Gooi geen brood en voedselresten voor de vogels’. Het lokt ongedierte aan, zoals ziekteverwekkende ratten. Maar mensen blijven voedsel gooien. Soms hele stokbroden of een klodder rijst. Het wordt gelukkig wel al minder, omdat het nu toch lijkt door te dringen tot de bewoners.

In sommige culturen wordt het gezien als slecht om brood in de vuilnisbak te werpen. De oplossing voor dit probleem lijkt mij het brood gewoon zelf op te eten, tot het laatste korstje. Maar voor degenen die dat niet willen, zijn er in de buurt containers geplaatst om het brood in te werpen, zodat het hergebruikt kan worden als voedsel voor (ik gok) varkens. Want het is algemeen bekend dat brood helemaal niet goed is voor de meeste dieren en in het bijzonder vogels. Je kan de broodcontainer niet missen, ook voor degene die niet kan lezen. De container heeft de vorm van een boterham (weliswaar een Hollandse snee brood, maar brood is brood). Toch zijn er nog altijd genoeg mensen die de gang naar de container met hun zak oud brood te veel moeite vinden en hun hompen brood gewoon van hun balkons werpen.

Wij deden een paar weken terug ongewild mee aan het verspreiden van de rattenplaag door een containertje met pindanootjes in een boom te hangen in de tuin. De door kieskeurige mezen weggeworpen pinda’s vonden op de grond gretig aftrek bij een stel mollige bruine ratten. Toen we die beesten door ons tuin zagen stiefelen, besloten we het vogelvoer weg te halen.

Maar wat was het saai zonder de vogeltjes, die nootjes en andere versnaperingen kwamen eten. Vindingrijke Ahmad bedacht een oplossing. Met een beetje hulp van mij. Maar het uitvoerende werk deed hij.

De pinda’s die de meesjes niet eten vallen in de schotel onder de notencontainer en worden opgepikt door mussen en roodborstjes of af en toe een brutale papegaai. Maar de ratten kunnen er niet bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *