Mijn schatje is geopereerd

Dat gebeurde gisteren. Mijn opsomming van zijn klachten bij de administrateur bij wie hij de operatie (die al gepland stond vanaf 7 april 2022!) reclameerde, toen Ahmad even weg moest om zijn identiteitsbewijs uit de auto te halen, heeft geholpen. De man ging direct alles opzoeken in zijn pc en liep naar achteren met wat papieren. Hij zei ons dat de operatie nu spoedig gedaan zou worden. Vervolgens gebeurde er een tijd niets, maar na een paar maanden werd hij opgeroepen voor een vooronderzoek bij de anesthesist. Daarna hoorden we weer weken niets en verbaasden wij ons daarover. We hadden de hoop dat de operatie nog zou plaatsvinden voor ons vertrek naar Nederland al opgegeven, maar ineens werd hij dan toch gebeld dat de operatie aanstaande was.

Mijn ervaring is dat je bij medici voor jezelf moet opkomen. Een dokter weet veel maar niet alles en hij kan zijn werk niet doen als de pati├źnt niet heel duidelijk aangeeft wat en waar de klachten zijn. Soms moet je als pati├źnt doordrammen om in aanmerking te komen voor een medicijn of operatie. Daarom heb ik te doen met mensen die dat niet kunnen om wat voor reden dan ook. Ik ga niet gauw naar een dokter en praat nooit lang tijdens spreekuren, maar als het om mijn eigen lichaam gaat of dat van een ander die ik representeer of met wie ik samen ben, dan weet ik goed door te vragen en aan te geven wat ik wil. Dat hoeft nooit lang te duren, als je je goed bij het onderwerp houdt.

De operatie was geen grote, al duurde het uren voordat hij teruggereden werd naar de slaapzaal. Hij mag vandaag in de namiddag alweer naar huis. Over twee weken zou hij grotendeels hersteld moeten zijn.

Ik ben blij dat het toch gebeurd is en ruim op tijd achter de rug voordat we naar Nederland terugkeren.

Hier in Spanje is de gezondheidszorg uitstekend. Er zijn goede medici, verpleegkundigen, verzorgers en ander personeel. Het materieel dat zij hebben en de gebouwen waarin gewerkt wordt zijn een stuk minder mooi dan in Nederland. De salarissen van de specialisten zijn ook minder hoog. Er zijn enorme wachtlijsten voor de niet urgente operaties. Een deel van de zorg is nog ┬┤van de staat┬┤ maar priv├ęklinieken (waarvoor een extra verzekering nodig is van de inwoners van Spanje) nemen veel zorg over, hebben minder grote wachtlijsten en hebben een andere uitstraling (vergelijkbaar met de ziekenhuizen en klinieken in Nederland). Langzaamaan zal de zorg hier ook toegaan naar steeds meer particuliere zorg, die nu nog niet voor iedereen beschikbaar is. Wellicht komt er dan ook een ander zorgstelsel, waarbij iedereen meer moet gaan betalen en een extra verzekering zal moeten bekostigen. Dat is voor veel mensen hier niet op te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *