Marianne Thieme

Marianne Thieme
Helaas heb ik geen centjes voor een abonnement op de krant, maar gratis kun je hap snap wel wat mee krijgen van wat er staat in de landelijke ochtendbladen. De Volkskrant stuurt me gratis artikelen (helaas natuurlijk net niet de voor mij meest interessante, zoals opinies en colums). Maar toch wel heel leuk, die gratis info.
Op dit moment zijn de politieke beschouwingen aan de gang (of alweer geweest?) Die zou ik best kunnen volgen vanaf mijn geografische locatie, maar daarvoor ontbreekt me niet de tijd maar wel het geduld. Ik pik er stukjes uit, die ik te lezen krijg via de mails van de Volkskrant en vandaag kwam ik bij een stukje van Marianne Thieme. Er zat ook een videofragment bij, dat ik afluisterde.
Ik heb nooit zoveel gezien in haar partij, omdat de naam ‘partij voor de dieren’ je het idee kan geven dat het hier gaat om mensen die alléén maar kijken naar de belangen van dieren (hoe belangrijk overigens ook). Heb me er nooit voldoende in verdiept, omdat ik dacht: ‘Ach zo een kleine partij, een stem daarop is bijna stemverlies te noemen’. Misschien is de benaming van de partij dan ook niet gunstig gekozen, want deze partij beoogt veel meer dan alleen maar opkomen voor de belangen van dieren.
Ik werd enorm verrast door het verhaal van Marianne. Jammer dat zij in de vuur van haar betoog soms woorden inslikt en niet helemaal uitspreekt, maar zij was voldoende te verstaan en ik gooi het er maar op dat dit kwam omdat zij zoveel mogelijk wilde zeggen in de haar gegeven tijd. Er kwam een bevlogen verhaal en voor het eerst hoor ik iemand die heel duidelijk stelt dat zij consumeren in een steeds wanstaltiger vorm wil vervangen door consuminderen. Zij wil de hele economie omgooien en stelt het concept van een steeds grotere productie en consumptie (waarop nu de totale wereldeconomie gebaseerd is) ter discussie. Pleit voor een basisinkomen, voor vegetarisch produceren en consumeren en nog veel meer goede dingen.
Ik kon me wel vinden in haar verhaal. En elke stem telt.:-)

2 gedachten over “Marianne Thieme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *