Film editen met Windows Movie Maker

Het was weer zover

Dit gebruikersvriendelijke programma om video’s en foto’s te bewerken en op te slaan als film is de laatste jaren mijn favoriet. Je kunt er heel snel een filmpje mee maken en de meest basale bewerkingsfuncties, zoals knippen, veranderen van volgorde van de clips en het toevoegen van muziek zijn erin aanwezig.

Maar…..de afgelopen dagen deed het programma niet wat ik wilde dat het deed. Ik had een film gemaakt van een combinatie van foto’s en videoclips van mijn jongste kleinkinderen. De film was geheel naar mijn zin en de tijdsduur ervan was ongeveer 50 minuten, mijn langste film ooit. Ik had zachte achtergrondmuziek toegevoegd en ik wilde de film opslaan. Dat lukte niet! Ik kreeg een melding dat sommige bestanden niet gelezen konden worden of beschadigd waren. Ik bekeek de eigenschappen van de bestanden. Het waren mts-bestanden. Ik zocht op internet wat het probleem kon zijn en las op verschillende sites dat Windows Movie Maker mts-bestanden niet zou kunnen verwerken, terwijl andere sites beweerden dat het wel moest kunnen.

Als een eigenwijze idioot herhaalde ik een paar keer mijn pogingen om de film op te slaan met steeds hetzelfde resultaat. Na een lange tijd van ogenschijnlijk voorspoedige verwerking kreeg ik na een lange verwerkingstijd, als ik bijna bij 100 % was, de foutmelding. Dat deed ik anderhalve dag en ik werd steeds gefrustreerder. Was al mijn werk (het uitzoeken en selecteren van het leukste materiaal uit materiaal met een tijdsduur van ruim 5 uur!) dan voor niets geweest en moest ik overgaan op een ander programma dat wel mts- bestanden kon lezen?

Een alternatief is het eveneens gratis programma OpenShot Video Editor. Ik downloadde dit programma, maar zag dat het veel ingewikkelder was dat Movie Maker. Ik had absoluut geen zin om alle bestanden die ik met moeite geselecteerd had opnieuw te openen in een ander programma. Alleen al de gedachte maakte me zuur.

Ik besloot een test te doen. Ik opende 1 mts clipje in Movie Maker en sloeg dat op als film. Dat ging prima. Het mts-bestand werd keurig geconverteerd in mp4. Dus daarin zat het probleem niet. Zou het de hoeveelheid materiaal kunnen zijn geweest die Movie Maker hadden doen haperen?

Gelukkig had ik de geselecteerde bestanden voor de film bewaard als project in Movie Maker en was mijn werk niet verdwenen. Toen ik vandaag opstond kon ik niet wachten om opnieuw aan het werk te gaan met Movie Maker. Ik deelde mijn film op in drieën en sloeg de delen afzonderlijk op in Movie Maker. En nu lukt het wel om de stukken film op te slaan. Vervolgens opende ik de drie opeenvolgende delen van de film opnieuw in Movie Maker, voegde de muziek toe en sloeg de gehele film op als één geheel. Nu lukte het wel om de film op te slaan. Wat ben ik blij met de film. Ik hoop dat mijn kinderen dat ook zijn. Ze kunnen de film alfspelen op hun TV en er samen naar kijken en het zal een blijvende herinnering zijn.

Ik heb nog meer materiaal van de zusjes en wil daarvan nog een film maken. Omdat ik graag wil leren en omdat ik het idee heb dat OpenShot Video Editor een sterker programma is dan WIndows Movie Maker met bovendien meer bewerkingstoepassingen wil ik daar nu mee aan de slag gaan. Maar ik moet eerst op YouTube spieken hoe dat moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *