Even schrikken

Vandaag had ik niet veel te doen. Ik besloot mijn sony camera er even bij te pakken en deze te gaan bestuderen met de handleiding, die ik digitaal in mijn laptop heb staan. Het is een enorm lang verhaal van veel pagina┬┤s, waarin alle functies van het kleine slimme cameraatje worden uitgelegd. Ik heb me daar eerlijk gezegd tot nu toe niet in verdiept, ook al heb ik de camera al vanaf 2015. Als je alles op de stand ┬┤automatisch┬┤ zet, kan je lukraak beelden schieten, die meestal aardig zijn dankzij het vernuft dat al in de camera zelf zit verwerkt. Van sluitertijd en diafragma heb ik 0,0 verstand.

Het hele menu van de camera is te vinden in het display en daar valt een hoop handmatig in te stellen. Terwijl ik daarmee bezig was stuitte ik ook op de wifi-mogelijkheden van de camera, die ik nooit benut heb. Je kan de camera verbinden met je smartphone en dan via de smartphone de camera bedienen of foto┬┤s overzetten van camera naar smartphone. Alleen lukte dat mij niet. Toen ik op YouTube ging spieken voor nadere uitleg, zag ik dat daar de camera een totaal ander en Nederlandstalig menu had.

Ik ging daarna kijken, tegen beter weten in, of mijn Sony apparaat misschien ook in het Nederlands kon omgezet worden, maar al gauw ontdekte ik dat de camera naast Engels, Portugees, Frans en Spaans verrassend genoeg wel Indonesisch als taal bevatte en nog wat andere talen met diverse voor mij vreemde alfabetten.

Ik denk dat ik geheel per ongeluk op de o.k.-knop heb gedrukt, toen het Chinese of Kantonese of Japanse of weet ik veel wat voor alfabet verscheen. Dus ineens stond mijn menu in de camera in dat schrift.

PANIEK! Waar was ook al weer de de mogelijkheid de taal te wijzigen in het menu? Geen idee. Ik scrolde langs alle mogelijkheden. Kon het niet vinden in die rare taal met rare tekens die ik niet begreep.

Gelukkig herinnerde ik me dat Ahmad onlangs ook een Sony camera had gekocht, weliswaar een heel andere , maar met wel ongeveer hetzelfde menu. Ik keek in zijn camera en zag dat zijn menu ietsje anders was, wat minder uitgebreid. Maar ik kwam er wel achter waar het ┬┤idioma┬┤ zich ongeveer moest bevinden in mijn camera. En ja hoor. Daar zat ik in ineens toch in het goede menu. En kon ik de taal (Engels) weer kiezen. OPLUCHTING!

Om van het hele gezeik af te zijn, besloot ik de instellingen van mijn camera maar terug te zetten naar de oorspronkelijke staat. Dat was gewoon o.k. En ik, die er de ballen verstand van heb, kan maar beter niets wijzigen in deze instellingen. De ontwerpers van deze uitstekende camera weten het vast beter dan ik. Gewoon alles op ┬┤auto┬┤ en kieken en filmen maar weer.

Wat ik wel ontdekte is dat je via PlayMemories Home je foto┬┤s kan uploaden naar een cloud, genaamd Play Memories Online. En via die cloud kan je dan al je foto┬┤s bekijken op verschillende apparaten. Dus daarmee ben ik nu bezig. Het gaat tergend langzaam. Ik ben bij de 300 ste foto van de 8289 foto┬┤s en filmpjes die gemaakt zijn door de camera. Maar leuk is het resultaat wel. Je ziet de foto┬┤s terug met de data waarop je ze gemaakt of gekregen hebt. Foto┬┤s die ik gemaakt heb met de camera of mijn mobiel of die ik heb toegestuurd gekregen worden aldus keurig gerangschikt op datum en vervolgens kan ik ze rustig terugkijken in de cloud. Wat een uitvinding is dat! Zo kan je ┬┤het leven van jezelf en je naasten┬┤ bekijken door de jaren heen. Mooi, hoor.

2 gedachten over “Even schrikken

  1. Volgens mij hoef je bij nader inzien niet handmatig te uploaden. Als je bij de instellingen van PlayMemories Online de optie alles synchroniseren selecteert, dan gebeurt het vanzelf. Ik had mijn laptop een paar dagen aanstaan voor het handmatig uploaden. Hij stokte bij ongeveer 5000 en toen hield ik dat voor gezien. Maar het lijkt erop dat ik wel al mijn foto┬┤s heb vanwege die instelling ┬┤alles synchroniseren. In je mobiel worden alle foto┬┤s netjes weergegeven op datum en gemixt met de foto┬┤s die je al in je mobiel had staan ­čÖé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *