Ellende in het bekkie

Mijn tanden staan er nog mooi bij, maar minder goed is het gesteld met de kiezen, die door hun levenslange kauwwerk natuurlijk veel meer te lijden gehad hebben. Links en rechts heb ik bruggen en kronen, waarvan de constellatie kroon-brug-kroon links onder het al begeven heeft. Tja, want moet je dan een kies laten trekken, omdat de wortel ervan aan het wegrotten is (jakkie), dan verlies je ook direct datgene wat daaraan vast is bevestigd (de brug en meestal ook de andere kroon). Dat is hard om te verdragen. Aangezien dit kleine rampje zich een paar jaar geleden afspeelde in het ondergebit en het daarom zelden te zien is, heb ik het maar zo gelaten en er geen protese of plantaten in laten zetten.
Maar nu…..o ramp, is in mijn rechterbovenkaak een wortel ontstoken die vastzit aan een kies waarop al een half jaar een niet te repareren afgebrokkelde kroon zat. Tot nu toe had ik daar geen last van en kon ik nog gewoon kauwen met die kapotte kies, maar vandaag merk ik dat dit niet meer lukt. Eten met mijn andere kant gaat ook nauwelijks vanwege de ontbrekende kiezen aldaar. Ik bel de tandarts. De kies met toebehoren (kroon-brug kroon) moet eruit. Dat kan nu niet, vertelt de assistente me. Eerst moet ik antibiotica slikken (egggg!) en volgende week donderdag kan het gevaarte uit mijn mond gehaald worden. Met alle lelijke en onhandige gevolgen vandien…
Na zo een dag als gisteren waarop ik mezelf te veel heb moeten aanschouwen in allerlei onverbiddelijke spiegels is dit niet echt een opsteker voor me.

3 gedachten over “Ellende in het bekkie

  1. Heel goed – ik doe het tegenwoordig ook. Een prachtige smile zal het in mijn geval wel niet meer worden maar het ziet er nu al stukken beter dan nb 5 jaar geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *